Egyptische christenen maken zich zorgen over de toekomst

Hoewel de relatie tussen moslims en koptische christenen in Egypte vaak goed is, neemt in bepaalde delen van het land het geweld tegen kopten toe. “Ze maken zich zorgen over hun toekomst en voelen zich steeds minder veilig in het land waar ze zo van houden”, zegt een koptische leider.

  • CC Aschevogel Tijdens de protesten op het Tahrirplein stonden de koptische christenen nog naast de moslims op de barricaden. De verstandhouding is vandaag veel minder goed. CC Aschevogel

Onlangs herdachten kopten in Caïro het Maspero-bloedbad dat een jaar geleden plaatsvond. Een vreedzame betoging tegen de vernietiging van een tachtig jaar oude kerk door extremistische salafisten, werd toen hardhandig aangepakt door de Egyptische veiligheidstroepen. Er vielen verschillende doden.

De verwoesting van de kerk kwam er na de weigering van de christenen om torens en luidsprekers te verwijderen op verzoek van de salafisten. De autoriteiten hadden van hun kant beweerd dat de kerk werd gebouwd zonder vergunning. Er werd geen actie ondernomen om de militairen die bij het bloedbad betrokken waren te straffen. Enkel twee jonge agenten kregen gevangenisstraffen.

“Dit is slechts één element van de discriminatie waar christenen in Egypte mee te maken hebben. Als we kerken willen bouwen of verbouwen hebben we een vergunning nodig. Moslims hoeven die niet aan te vragen voor de bouw van een moskee”, zegt Makarious Morris, de leider van de koptische Kerk van Sint Marcus in Maadi, een rustige, groene voorstad van Cairo waar moslims en christenen vreedzaam samenleven. “Dit heeft ons gedwongen om clandestien kerken te bouwen.”

Moslimbroederschap

Een andere vorm van discriminatie bestaat erin dat christenen er niet in slagen om hoge overheidsfuncties te bekleden, inclusief goede banen in het leger, hoe vaderlandslievend ze ook mogen zijn. “In de zakenwereld is dat anders”, zegt Morris. “Daar zie je wel christenen die een succesvolle carrière opbouwen.”

“Mijn gemeenschap telt ongeveer 1500 leden”, zegt Morris. “Sinds de Moslimbroederschap aan de macht is, proberen elf gezinnen te emigreren omdat ze zich zorgen maken over hun kinderen.” De Egyptische bevolking bestaat voor bijna 10 procent uit koptische christenen.

Een 33-jarige moeder die haar naam niet wil geven, zegt dat ze overweegt om te emigreren omdat ze vreest voor de toekomst van haar twee dochters van dertien en vijf jaar oud. “Ik wil niet dat ze als tweederangsburgers behandeld worden zoals de vrouwen in Saoedi Arabië, enkel en alleen omdat ze meisjes zijn. Ik wil dat mijn dochters zich kunnen kleden zoals ze kiezen, hun haar niet hoeven te bedekken en dat ze carrière kunnen maken als ze dat willen.”

Of die angst terecht is, is nog onduidelijk. Maar Egypte is wel gevoeliger geworden voor kritiek op de islam, wat onlangs bleek uit de rellen bij de Amerikaanse ambassade nadat de islam en de profeet Mohammed op denigrerende wijze waren neergezet in een Amerikaanse video.

“De grens tussen kritiek en belediging wordt extreem wazig in Egypte”, zegt Morris. “Wij willen niet worden zoals Pakistan of Afghanistan.” Een jonge kopt die een kritische video over religie in het algemeen maakte, werd onlangs gearresteerd door de Egyptische autoriteiten. Als hij veroordeeld wordt, riskeert hij zes jaar cel.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.