EU levert geld voor Afrikaanse energie

De Europese Commissie en de Afrikaanse Unie hebben maandag 8 september een akkoord bereikt om de elektriciteitsnetwerken in Afrika uit te breiden. Ook de energieverbindingen tussen Afrika en de EU komen hierin aan bod.
De EU zal 1 miljard euro, verspreid over twee jaar, investeren om de Afrikaanse landen te helpen om hun elektriciteitsnetwerken uit te breiden. Ook de uitwisseling van energie tussen Afrika en de EU wordt gepromoot, zoals met een Trans-Sahara gaspijplijn.
De gemeenschappelijke verklaring is maandag getekend in Addis Abeba, zetel van de Afrikaanse Unie (AU). Europees Commissaris voor Energie Andris Piebalgs, Europees Commissaris voor Ontwikkeling en Humanitaire Hulp Louis Michel en AU-commissaris voor Infrastructuur en Energie Elham Mahmoud Ahmed Ibrahim tekenden de overeenkomst.

Vijftien procent


Aangezien ongeveer een half miljard Afrikanen zonder elektriciteit leven, beklemtoonden de twee partijen de “dringende noodzaak om het elektriciteitsnet van Afrika te verbeteren.” De Europese Unie gaat technische assistentie leveren aan de Afrikaanse elektriciteitsnetten en regulatoren. Dit zal tien miljoen euro kosten.
Het is de eerste concrete stap in het Afrika-EU partnerschap rond energie, overeengekomen in december vorig jaar in Lissabon. Dit strategisch partnerschap is slechts één van de acht domeinen waarrond afgesproken is samen te werken op lange termijn. Het actieplan dat toen opgesteld is, geldt voor de periode 2008-2010.
Europa heeft zijn interesse in import van Afrikaanse energie opgeschroefd sinds einde 2006. Toen kon er tussen de EU en Rusland geen samenwerkings- en partnerschapsakkoord (PCA) bereikt worden. Momenteel betrekt de EU ongeveer vijftien procent van zijn olie en gas uit het Afrikaanse continent. Dit aandeel zou gevoelig kunnen stijgen, onder meer door de aanleg van pijpleidingen naar Spanje en Italië.

Dwars door Afrika


De twee EU-commissarissen gingen dinsdag richting Nigeria, waar ze woensdag op bezoek gaan bij de Nigeriaanse president Umaru Yar’Adua. Nigeria heeft grote olie- en gasvoorraden en “kan een belangrijke partner zijn voor de diversificatie van de EU”, aldus Piebalgs’ woordvoerder Ferran Tarradellas. Europese oliebedrijven zoals Shell, Total en ENI hebben al belangrijke investeringen in Nigeria gedaan en “zijn geneigd meer te investeren,” klonk het verder.
Een verdere prioriteit van het Afrika-EU partnerschap rond energie is de ontwikkeling van olie- en gaspijplijnen tussen de Afrikaanse landen. Ook energieverbindingen tussen Afrika en de EU werden besproken, zoals de Trans-Sahara gaspijplijn, een investering van negen miljard euro. Daardoor kan dagelijks tot 80 miljoen kubieke meter gas van Nigeria via Niger en Algerije tot in Europa vloeien. Dit zou mogelijk zijn vanaf 2015. Nog volgens Piebalgs’ woordvoerder “lijken Nigeria en Algerije zeer betrokken bij dit project.”
Ondanks deze aankondiging heeft het Internationaal Energie Agentschap reeds gewaarschuwd dat Afrika 400 miljard euro moet spenderen tegen 2030 om een bijkomende 260.000 MW aan energie te kunnen leveren.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.