Europa klaar om tussen te komen in Tsjaad en Centraal-Afrika

Na zijn ontmoeting met EU-ambassadeurs in Brussel heeft de Franse diplomaat Jean-Marie Guhenno, adjunct secretaris-generaal van de VN, bevestigd dat de EU klaar is om deel te nemen aan militaire operaties in Tsjaad en Centraal-Afrika. Maar wat dat concreet inhoudt, zal pas blijken na de vergadering van de Raad van de Europese Unie op 23 juli.
Het vierjarige conflict tussen de Afrikaanse rebellen en de Janjaweed milities in Darfur heeft al het leven gekost aan 200.000 mensen en meer 2,5 miljoen mensen zijn ontheemd. Ondertussen is het conflict overgewaaid naar Tsjaad en de Centraal-Afrika waar vluchtelingenkampen worden bestookt door rebellen. (zie ook: www.MO.be/soedan)
“We willen een sterk Europees signaal”, vertelt Jean-Marie Guhenno, “maar hoe sterk dat signaal zal zijn, hangt van de Europese ministers af”. Wat Guhenno wel kwijt wil, is “dat als de EU besluit om een troepenmacht te sturen, de omvang van de troepen niet zo belangrijk is, maar wel de mobiliteit van die krijgsmacht”.
Bovendien moet de troepenmacht de veiligheid van zowel burgers in de kampen als hulpverleners in de regio garanderen. Dat Frankrijk een groot deel van de troepen zal leveren, ligt volgens Guhenno voor de hand. “Maar ook de Europese diversiteit zal zich weerspiegelen in de multinationale afvaardiging.” “Afrika heeft de Europese solidariteit nodig en tenslotte heeft iedereen er baat bij dat Afrika zich stabiliseert.”

Duurzame oplossingen



Tijdens een persconferentie maandag deelde VN secretaris-generaal Ban Ki-moon mee dat  de Veiligheidsraad momenteel een resolutie voorbereidt die een operatie in Soedan in samenwerking met de Afrikaanse Unie mogelijk moet maken. “Deze week al kan de Veiligheidsraad de nodige maatregelen nemen waardoor we de inzet van 20.000 militairen en civiele politieagenten ter plaatse kunnen verzekeren.
Maar het accent moet toch vooral op het politieke aspect liggen. Het is onze bedoeling om alle betrokken partijen begin september aan de onderhandelingstafel te krijgen”, meldt Ban Ki-moon.  “We mogen niet vergeten dat het sturen van vredestroepen slechts een eerste stap is, die uiteindelijk tot een duurzaam politiek akkoord moet leiden. Dat politiek akkoord moet dan op zijn beurt gepaard gaan met ontwikkelingsprogramma’s die de kern van het conflict raken.”

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.