FAQ over de conflicten in Pakistan

Wie is wie en wat is waar in het actuele conflict rond de Swatvallei, de stammengebieden en bij uitbreiding heel Pakistan?

Wat zijn de FATA?


De Federaal bestuurde stammengebieden (FATA) zijn gebieden in het noordoosten van Pakistan waar de Pashtunstammen wonen. De Pashtun zijn in Afghanistan de grootste bevolkingsgroep. Officieel worden deze gebieden bestuurd door de Pakistaanse overheid, maar in werkelijkheid erkennen de stammen geen enkel gezag buiten dat van hun leiders, de maliks. Na de val van het talibanregemime in Afghanistan, vermoeden velen dat de Afghaanse taliban en Osama Bin Laden en andere Al Quadaleden zich hier schuilhouden. Omdat vanuit het gebied in veel aanvallen op troepen in Afghanistan plaatsvinden, is het Amerikaans leger recent begonnen met het uitvoeren van bombardementen met onbemande vliegtuigen in de regio.

Wie zijn de Pakistaanse taliban?


Taliban betekent letterlijk “koranstudent”, maar het is intussen een verzamelnaam geworden voor allerlei islamistische bewegingen, ook in Pakistan. De Tehrek-i-Taliban Pakistan(TTP) is een koepelorganisatie die geleid wordt door Baiatullah Meshud. De militanten die samen de dertig groepen onder de TTP uitmaken, komen vooral uit de stammengebieden, maar ook uit aangrenzende gebieden. In december werd nog opgeroepen aan alle leden om onderlinge conflicten stop te zetten en tegen de Amerikaanse bezetting in Afghanistan te strijden.

Wat zijn deobandi Madrassa’s?


De deobandi-theologie is een extreem conservatieve stroming binnen de Zuid-Aziatische soennitische islam. De beweging heeft opvallend veel madrassa’s of koranscholen in de grensstreek met Afghanistan. De deobandibeweging is controversieel doordat ze de jihad openlijk promoot. Op de Pakistaanse deobandi-madrassa’s zouden zelfmoordterroristen en talibanstrijders worden opgeleid.

Hoe belangrijk is de Sufi-islam?


De Sufibeweging -een mystieke stroming binnen de islam- is de oorspronkelijke islam in Pakistan. In Pakistan volgen de meeste mensen de barelvibeweging, een sufi-stroming. Die beweging concentreert zich vooral in de Punjabprovincie. Ongeveer de helft van de moslims in Pakistan is barelvi, een vijfde is deobandi. Beide zijn soennitisch.

Wie bestuurt het Pakistaans leger?


Het leger in Pakistan is het zevende grootste in de wereld. In Pakistan is het leger een macht naast de politieke instantie. Het leger heeft al meerdere malen de macht gegrepen onder het mom daardoor de politieke stabiliteit in het land te garanderen. De laatste staatsgreep vond plaats in 1999, waarmee generaal Musharraf zichzelf aan de macht brachtt. Ondanks het feit dat het land een groot leger heeft, moet het toch beroep doen op de hulp van de Verenigde Staten om de Taliban te bestrijden. Recent was de Pakistaanse president Zardari onlangs nog op bezoek in het Witte Huis om meer middelen te vragen in de strijd tegen de taliban.

Intussen: hoe zit het nog met de economie in Pakistan?


De economie in Pakistan ligt al jaren plat. Door de interne conflicten, het politiek onzeker klimaat en het lage aantal buitenlandse investeringen is de economie nooit echt kunnen groeien. In november 2008 kreeg Pakistan dan ook van het IMF een lening om de economie te helpen. Sinds 2001 is het aantal armen 10 procent gestegen. Inflatie blijft de grootste bezorgdheid van de Pakistaanse bevolking, nadat die in 2008 gestegen was tot 24,4 procent, ten opzichte van 2007, toen die 4,2 procent bedroeg. In verhouding verminderde de waarde van de Pakistaanse roepie drastisch.
In de stammengebieden is er een clandestiene economie die vooral draait op de teelt en het smokkelen van opium.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.