Frankrijk bood in ruil voor Betancourt asiel voor FARC-rebellen

De Colombiaanse FARC-rebellen waren bereid de voormalige presidentskandidate Ingrid Betancourt vrij te laten in ruil voor Frans asiel voor vrijgelaten rebellen, zo beweren enkele Colombiaanse waarnemers. De overdracht van de Frans-Colombiaanse Betancourt aan een geheime missie van het Franse ministerie van buitenlandse zaken is echter op het laatste ogenblik afgesprongen en heeft Frankrijk in internationale verlegenheid gebracht.


Het FARC wil zijn gijzelaars als pasmunt gebruiken voor de vrijlating van gevangen rebellen, zo stelt Otty Patiño van het Colombiaanse Vredesobservatorium. Een humanitair akkoord over gevangenen moet de grondslag vormen voor vredesgesprekken met de regering van president Alvaro Uribe. Die heeft laten verstaan dat hij onderhandelingen met de oudste guerrillaorganisatie op het Latijns-Amerikaanse continent niet ziet zitten. Uribe probeert momenteel een ontwapeningsakkoord af te sluiten met de rechtse paramilitairen van de Verenigde Zelfverdediging van Colombia (AUC).

Officieel stuurde De Villepin op 9 juli een vliegtuig naar Manaus in het Braziliaanse Amazonegebied omdat de zus van Betancourt, Astrid, bericht had gekregen dat de in februari vorig jaar ontvoerde politica zou worden vrijgelaten. Volgens De Franse minister van Buitenlandse Zaken de Villepin waren de regering van Colombia en Brazilië van de operatie op de hoogte, wat door beide landen formeel wordt ontkend. Blijkbaar waren zelfs niet alle leden van de Franse regering ingelicht van de reddingsoperatie quatorze juillet. De operatie mislukte nadat de politie op het toneel verscheen en het FARC de vrijlating annuleerde.

Er moet vooraf contact zijn geweest tussen de rebellen en de Franse regering, meent Luis Valencia, professor politieke wetenschappen aan de universiteit van Bogotá. Het FARC is volgens Valencia druk op zoek naar manieren om de vredesgesprekken opnieuw op gang te brengen. Twee weken geleden stuurden de rebellen zelfs een brief naar de Verenigde Naties, een organisatie die ze totnogtoe niet erkenden. De rebellen zoeken contacten om de hinderpalen uit de weg te ruimen die de regering Uribe heeft opgericht op de weg naar de vrede.

Er waren rechtstreekse gesprekken tussen Frankrijk en de Colombiaanse Hoge Verantwoordelijke voor de Vrede, Luis Restrepo, over de mogelijkheid dat Frankrijk asiel zou verlenen aan gedemobiliseerde FARC-rebellen, zegt de voorzitter van de Colombiaanse senaatscommissie, Jairo Clopatosftky, De Braziliaanse pers heeft een minder idealistische kijk op de zaak. De krant Extra berichtte dat de Fransen de vrijlating van Betancourt wilden betalen met wapens, geld en medische zorgen voor de zieke FARC-leider Raul Reyes. De familie Betancourt ontkent deze versie van de feiten.

Het Colombiaanse weekblad El Espectador publiceerde zondag een artikel over hoe het nieuws over de vrijlating tot bij de familie Betancourt zou zijn geraakt. Een arme boer met goede contacten bij de rebellen zou in Bogotá een priester hebben opgezocht, die op zijn beurt de overheid inlichtte. President Uribe zelf zou de Betancourts over de vrijlating op de hoogte hebben gebracht. De familie van Betancourts medegevangene Clara Rojas ontkende op de Colombiaanse radio ooit iets gehoord te hebben over een aanstaande vrijlating.

Het FARC heeft honderden gijzelaars, onder wie een voormalige minister, enkele regionale parlementsleden, een voormalige gouverneur en zestig politieagenten. In Colombiaanse gevangenissen zitten 400 rebellen. De vereniging van families van ontvoerde politieagenten en militairen dringt al langer aan op een humanitaire gevangenenruil. Een poging om de ontvoerde gouverneur van Antioquia, Guillermo Gaviria, met geweld te bevrijden leidde tot de dood van de Gaviria en acht gegijzelde soldaten.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.