"Gaspijpleiding door Amazonewoud gelegd met verroeste rommel"

Het Peruaanse parlement eist een onderzoek naar de controversiële gaspijpleiding door het Amazonewoud. Volgens het recente rapport van het Californische consultingbedrijf E-Tech is de 720 kilometer lange leiding voor 40 procent gebouwd met verroeste pijpen en is dat de reden van scheuren die zich al voordeden. Milieugroepen willen dat de regering het contract met de bouwheren verbreekt.

E-Tech presenteerde maandag een vernietigend milieurapport over de toestand van de pijpleiding. 40 procent van de pijp werd geconstrueerd met verroest materiaal dat gerecupereerd werd van projecten in Brazilië en Ecuador. In het rapport staat ook dat de leiding slordig gebouwd is en dat de stukken aan elkaar werden gelast door ongekwalificeerd personeel. E-Tech stelt dat de bedenkelijke kwaliteit van de pijpen en de lasnaden de oorzaak zijn van vier scheuren die zich voordeden in de leiding. De auteurs voorspellen nog zes andere lekken op plaatsen in het maagdelijke regenwoud. Volgens E-Tech maakte het consortium die fouten omdat het teveel haast had om de deadline van het project te halen.

De bevindingen sloegen in als een bom. Internationale milieugroepen voeren al jaren een campagne rond de pijp, die gas uit het hart van de Peruaanse Amazone transporteert naar de kust. Camisea is een van ‘s werelds hotspots inzake biodoversiteit. Er wonen meer dan 1000 indianenstammen die weinig contact hebben met de moderne wereld. De bouw van de pijpleiding is een miljardenproject dat gefinancierd wordt door de InterAmerikaanse Ontwikkelingsbank (IDB).

Peru reageert geschokt op de bevindingen. We gaan een onderzoek vragen aan onze Milieuminister, zegt Walter Alejos Calderón, de voorzitter van de Commissie Milieu van het parlement. We moeten bekijken welke maatregelen we kunnen nemen tegen het TGP-consortium.

Transportadora de Gas del Perú (TGP), dat het miljardencontract uitvoert, ontkent staalhard. De pijpen die gebruikt werden in de leiding waren allemaal nieuw en in perfecte conditie, zei TGP dinsdag in een mededeling. Het consortium stelt dat onafhankelijke laboratoria hebben bevestigd dat de lekken niets te maken hadden met de kwaliteit van de pijpen en de lasnaden. De mededeling biedt echter geen alternatieve verklaring voor de oorzaak van de lekken.

De ontwikkelingsbank IDB, de belangrijkste geldschieter van het megaproject, valt volledig uit de lucht. Dit zijn zeer zware beschuldigingen. In het anderhalve jaar dat project loopt, hebben de IDB en zijn onafhankelijke ingenieurs en consultants geen enkele aanwijzing gezien die de bevindingen in dit rapport ondersteunen, zegt Robert Montgomery, hoofd van de milieu-afdeling van de private arm van de bank.

Milieugroepen als Amazon Watch en WWF-Peru roepen de Peruaanse regering op het contract met het Argentijns-Amerikaanse consortium te verbreken. Een herziening van het contract, waarbij de oude pijpen vervangen worden door nieuwe, is een optie. Boetes voor TGP is een andere mogelijkheid, zegt parlementslid Calderón. Regelrechte opzegging van het contract is hoogst onwaarschijnlijk, omdat het werk al rond is. (MM/ADR)

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.