Gebrekkige watervoorziening maakt Irakezen ziek

Miljoenen Irakezen hebben geen toegang tot drinkbaar water en leven in huizen met gebrekkige rioleringssystemen. Daardoor neemt de kans toe op ziektes die worden overgedragen door water, zoals diarree.
Slechts 32 procent van de Irakese bevolking heeft toegang tot drinkbaar water, negentien procent kan gebruik maken van een goede riolering. De problemen zijn het grootst in de provincie Anbar, waar Fallujah ligt, en in Bagdad.
“De waterleiding is in sommige wijken van Bagdad grotendeels vernietigd. De bewoners hebben dus geen veilig en drinkbaar water of zelfs helemaal geen water”, zegt Fatah Ahmed, een woordvoerder van de Iraakse Hulpassociatie, aan het VN-agentschap IRIN.
“Het watertekort is een reëel probleem in sommige delen van Irak”, bevestigt Cedric Turlan, de woordvoerder van het Coordination Committee in Iraq (NCCI), “De bestaande netwerken hebben geleden onder een gebrek aan onderhoud of zijn beschadigd geraakt tijdens de oorlog.”
Grote delen van de bevolking, zoals de vluchtelingen in het land, zijn daardoor aangewezen op water uit rivieren. Ahmed en Turlan schatten dat ongeveer zestig procent van de Irakezen die in Bagdad of Anbar wonen, water drinkt uit rivieren.
Het resultaat daarvan is meteen zichtbaar in de statistieken: “Sinds begin 2006 is het aantal gevallen van diarree bij kinderen met 70 procent gestegen in Anbar”, zegt dokter Khalifa Kubaissy van het Fallujah Hospital. “Bij volwassenen blijft de stijging beperkt tot 40 procent.” In 95 procent van de gevallen bleken de zieken besmet water uit rivieren te hebben gedronken.
Om te voorkomen dat ook ziekten als cholera zich via het water gaan verspreiden, moet er dringen een nieuw waterleidingsnet worden gebouwd. De corruptie en veiligheidssituatie in het land laten zulke herstellings- en bouwwerken voorlopig niet toe.
“We roepen de overheid op om maatregelen te nemen en we roepen ook de terroristen op om niet langer diensten aan te vallen die cruciaal zijn voor het overleven van de Iraakse burgers”, zegt Ahmed Muhammad, een woordvoerder van de provincieraad in Ramadi, de hoofdstad van Anbar.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Over de auteur

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.