Geen goedkope laptops voor Thaise kinderen

De Thaise interim-regering heeft beslist niet te investeren in het initiatief “Eén laptop per kind”. Dat wil kinderen in ontwikkelingslanden aan draagbare PCs helpen die amper 78 euro kosten. Volgens de onderwijsminister is het project te duur en populistisch.
De vorige regering was één van de grootste verdedigers van het internationale initiatief. Voormalig premier Thaksin Shinawatra beloofde 250.000 computers met breedbandtoegang aan de staatsscholen. Daarnaast wilde hij ook kinderen in de lagere scholen aan goedkope laptops helpen.

Maar de nieuwe minister van Onderwijs, Wijit Srisaarn, die na de staatsgreep aan de macht kwam, heeft de “populistische maatregel” geschrapt. “We zullen ons niet te veel focussen op technologie en materiaal. We willen ons concentreren op de essentie”, zegt Srisaarn in de Thaise krant The Nation. Eerst moet er volgens Wijit geld vrijgemaakt worden om de onderwijsinfrastructuur uit te bouwen.

“Computers kunnen geen leraars vervangen. De scholen hebben vandaag nog veel te weinig leerkrachten. Daarnaast verbruiken computers veel elektriciteit. Kijk maar naar al die ‘droomscholen’: ze probeerden aan computers te raken en moeten zich nu zorgen maken over de elektriciteitsfactuur”, aldus de onderwijsminister.

India, dat het project aanvankelijk ook steunde, trok zich in juli terug om dezelfde redenen. India wil liever investeren in docenten en klaslokalen in plaats van goedkope laptops op de kop te tikken.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.