Geen natuurgebied is veilig voor olie, gas en mijnbouw

De extractie van grondstoffen wordt steeds intensiever, nu het laaghangende fruit is geplukt. Dat leidt wereldwijd tot een verwoesting van steeds meer natuur, waarschuwt een nieuw rapport van een internationale milieuorganisatie.

De internationale natuurbeschermingsorganisatie IUCN waarschuwde er onlangs al voor dat een kwart van de Afrikaanse natuurgebieden op de Werelderfgoedlijst wordt bedreigd door geplande olie-, gas- en mijnbouwprojecten.

Een nieuw rapport van de Gaia Foundation, ‘Opening Pandora’s Box’ (http://www.gaiafoundation.org/executive-summary-opening-pandoras-box), zegt nu dat de schade van de ontginning alleen maar zal toenemen, omdat eenvoudig bereikbare grondstoffen al uit de grond zijn gehaald.

“Het maakt niet uit waar je woont, landaankopen voor mijnbouw, olie en gas zullen komen”, zegt Teresa Anderson van de organisatie. Met technieken als boren naar schaliegas zullen bedrijven proberen grondstoffen te ontginnen die eerder niet winstgevend waren. Ze verbruiken meer grondstoffen en hebben een grotere ‘voetafdruk’ op de omgeving. Zoals bij de teerzanden van Canada, waar 2 tot 4 ton aarde wordt opgegraven, en evenveel water, om één vat olie te produceren.

Groei mijnbouw

Om dezelfde hoeveelheid koper te winnen, is tien keer zo veel erts nodig als vroeger. Ook de ontginning van andere metalen breidt zich uit. In de afgelopen tien jaar is de ijzermijnbouw met 180 procent gegroeid, kobalt met 165 procent en lithium met 125 procent. In China groeide de mijnbouw met 30 procent in slechts vijf jaar. De grondstoffenexport van Peru groeide vorig jaar alleen al met een derde.

Ondanks alle klimaatonderhandelingen is ook de kolenmijnbouw met 44 procent gegroeid in het afgelopen decennium. De zoektocht naar fossiele brandstoffen wordt ook geïntensiveerd in afgelegen gebieden zoals de Noordpool.

Mijnbouw kost enorme hoeveelheden water en laat een verbazingwekkende hoeveelheid afval achter. De Canadese teerzanden hebben 130.000 hectare aan afvalmeren vol gifstoffen achter dammen die tot de grootste ter wereld behoren.

Afval

In sommige sectoren dumpen bedrijven hun afval gewoon in het water. “Onze rivieren zijn rood,
onze huizen zijn verzakt en we zijn ons drinkwater kwijt”, zegt Mark Ekepa, een landeigenaar in West-Papua. In zijn gebied zijn miljoenen tonnen giftig afval gedumpt uit de Grasbergmijn, in eigendom van het grootste goudbedrijf ter wereld, het Canadese Barrick Gold.

De investeringen in grondstoffen zijn door de financiële crisis alleen maar toegenomen. Investeerders zoals pensioenfondsen en hedgefunds gingen op zoek naar veilige havens voor hun geld. Het totale budget voor metaalontginning is nooit zo hoog geweest als in 2011: 18,2 miljard dollar (12,5 miljard euro), zes keer zo veel als in 1994, nog exclusief ijzer. Dit wordt ondersteund door een groeiende consumptie. De gemiddelde Amerikaan gebruikt 22.000 keer zijn gewicht in mineralen, metalen en brandstoffen in zijn leven. Zelfs “groene” technologie gaat dat niet substantieel verminderen. Er moeten grondstofefficiëntere productiemethodes komen, aldus het rapport, en wij zullen minder moeten gaan consumeren.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.