Geldgebrek plaagt deelnemers WSF in Mali

Plannen om een grote Keniaanse afvaardiging naar het Wereld Sociaal Forum in de Malinese hoofdstad Bamako te sturen, zijn in het water gevallen door geldgebrek. Vanuit Kenia is vliegticket naar Europa goedkoper dan een ticket naar Mali.

Van de vier voorbije sociale fora werden er drie gehouden in de Braziliaanse stad Porto Alegre. In 2004 verhuisde het WSF naar de Indiase metropool Mumbai (Bombay). Afrikaanse deelnemers waren op de voorbije edities heel schaars. Het WSF biedt actievoerders die willen werken aan een andere wereld de mogelijkheid om ideeën uit te wisselen.

Dit jaar is het evenement opgesplitst in een Afrikaans, een Latijns-Amerikaans en een Aziatisch luik. Veel Kenianen hoopten erbij te kunnen zijn in Mali. Onyango Oloo, coördinator van het Keniaanse Sociaal Forum (KSF), zegt via sponsors voldoende geld te hebben ontvangen om vijftien KSF-medewerkers te laten afreizen naar Mali. Voor zeven andere gegadigden is onvoldoende geld beschikbaar.

Het aantal Keniaanse deelnemers zal waarschijnlijk nog enigszins stijgen als sponsors, waarvan sommige nauwe banden onderhouden met het KSF, geld inzamelen via hun netwerken. Oloo heeft ondanks de financiële perikelen positieve verwachtingen van het WSF. Bamako zorgt voor publiciteit en het forum is een goede voorbereiding op het volgende WSF, dat naar verwachting in 2007 in Nairobi wordt gehouden, zegt hij.

In Bamako staat een hele reeks onderwerpen op het programma, variërend van de kloof tussen rijk en arm tot corruptie. De Keniaanse afvaardiging wil onder meer aandacht vragen voor de positie van werknemers in de zogenoemde Export Processing Zones (EPZ’s). EPZ’s zijn gebieden waarin exporterende bedrijven extra voordelen genieten, bijvoorbeeld door lage belastingheffing en voordelige huisvesting. De rechten van werknemers zijn echter niet altijd gegarandeerd.

Op de agenda van de Kenianen staat ook de situatie van de Yaaku-minderheid. De Yaaku-cultuur van jagen en verzamelen dreigt te verdwijnen door de sterke invloed van de vaak als superieur beschouwde Maasai-cultuur. De Yaaku-gemeenschap telt volgens de Yakuu Volksvereniging (YPA) minder dan 4.000 leden. Zij zijn bang dat ze het Mukogodo-bos in Laikipia, hun leefgebied in de provincie Rift Vallei, moeten verlaten omdat de grond tot overheidseigendom is verklaard. Wij hopen dat de wereld zich via het forum in Bamako bewust wordt van ons bestaan en onze situatie, zegt Jennifer Koinante, coördinator van de YPA. (JS)

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.