Gevechten in Sri Lanka duren voort

Sri Lanka probeerde het hele jaar lang met verschillende offensieven de rebellerende Tamil Tijgers op de knieën te krijgen. Zelf zegt de overheid dat ze daar nu bijna in geslaagd is.
Het Sri Lankaanse Ministerie van Defensie meldt dat het deze week een belangrijke overwinning behaald heeft op de Tamil Tijgers (de LTTE). Er zou een groot trainingskamp ontmanteld zijn. Intussen staat het leger naar eigen zeggen op het punt om de laatste twee bolwerken van de Tamil Tijgers te veroveren: Kilinochchi en Mullaitivu.
De Tamils zelf hebben deze informatie nog niet bevestigd. Zij berichten vooral over door de regering gemaakte burgerslachtoffers en bombardementen van o.a. ziekenhuizen. Onafhankelijke informatie over de situatie ter plaatse valt onmogelijk te verkrijgen, aangezien journalisten en internationale waarnemers al een hele tijd niet meer toegelaten worden tot het gebied waar de strijd zich voltrekt. 

25 jaar burgeroorlog


De burgeroorlog die Sri Lanka verscheurt sleept intussen al 25 jaar aan, zij het met tussenpozen. In die tijd zijn naar schatting 70.000 doden gevallen bij gevechten tussen regeringstroepen en de rebellerende Tamils. Laatstgenoemden ijveren gewapenderhand voor een onafhankelijke staat (Tamil Eelam) in het noordoostelijke deel van het eiland.
De huidige fase nam een aanvang in april 2006, na het afketsen van een zoveelste poging tot vredesgesprekken. Volgens cijfers van de overheid zijn sindsdien ruim 10.000 Tamil-militanten omgekomen, evenals een 2.000-tal regeringssoldaten. Tamil-bronnen houden het op 2.000 Tamil-slachtoffers en NGO’s schatten dat er eveneens 200.000 mensen op de vlucht geslagen zijn.

Nieuw offensief


In januari van het voorbije jaar besliste de Sri Lankaanse regering dat onderhandelingen geen zin meer hadden, en verhoogde ze haar militaire inspanningen om de LTTE voor eens en voor altijd te verslaan. Een offensief werd voorbereid om nog tegen het einde van het jaar alle versterkte Tamilkampen te veroveren. Dat leek relatief vlot te verlopen.
In september werden met Mallavi en Nachchikuda twee steden ingepalmd die als zenuwcentra van de Tamils werden beschouwd. Gesteund door deze overwinningen trok het leger daarop door naar Kilinochchi, de stad waar zeg maar het Tamil-hoofdkwartier zich bevindt.
Daar werd hun opmars echter gestuit. De voorbije maanden was de Sri Lankaanse overheid opvallend karig met commentaar over de vorderingen van het conflict. In oktober besliste zij zelfs geen cijfers van de eigen gesneuvelden meer naar buiten te brengen. Wel liet men weten dat de laatste 6 maanden zeker 5.000 Tamil-rebellen om het leven waren gekomen. Een opvallend statement, gezien men begin dit jaar het aantal overgebleven militanten nog op amper 3.000 schatte.

Einde niet in zicht


De verklaring over de succesvolle strijd van deze week moet allicht eveneens met een serieuze korrel zout genomen worden. Mogelijk wou President Mahinda Rajapaksa aantonen dat hij zijn doelstelling van januari (de LTTE volledig verslaan tegen eind 2008) toch min of meer gehaald heeft.
Eén ding is zeker: de duizenden doden en honderdduizenden vluchtelingen ten spijt lijkt het einde van de burgeroorlog nog niet in zicht. Zelfs de eventuele val van Kilinochchi zou daar niet toe leiden.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.