Geweld in Egypte verplaatst zich naar militaire doelwitten

Het is de jongste weken bijzonder onrustig ten westen van de Rode Zee. Het schiereiland van de Sinaï is het toneel van aanslagen, niet tegen toeristische maar tegen militaire doelwitten. Het is niet duidelijk of die het werk zijn van terroristen of van lokale inwoners die de antiterreuroperaties van de Egyptische politie beu zijn.

Vorige weekend reed een Egyptische politiewagen op een landmijn. Een kolonel en zijn bedoeïenengids raakten gewond. Donderdag werden twee politieofficieren gedood door een andere mijn. En een dag voordien raakten drie agenten gewond toen hun gepantserde wagen een landmijn raakte. Alle incidenten deden zich voor in de buurt van de berg Halal in het noordoosten van het schiereiland van de Sinaï.

Niet alleen de politie ligt onder vuur. Op 15 augustus werden twee Canadese blauwhelmen licht gewond toen hun wagen werd getroffen door een gasfles met explosieven. De Canadezen maken deel uit van een troepenmacht die al sinds 1982 de gedemilitariseerde zone tussen Israël en Egypte bewaakt.

Het is duidelijk dat de Sinaï een brandhaard is geworden van verzet tegen de staat, zegt Emad Gad, een expert van het Al-Ahram Centrum voor Politieke en Strategische Studies, een overheidsorganisatie. Dat sommige delen van de Sinaï gebruikt werden door criminele organisaties, wist de politie al. Nu testen terroristen het gebied blijkbaar uit als uitvalsbasis.

De politie heeft de streek van de Halal-berg actief uitgekamd op zoek naar verdachten van de bomaanslagen op toeristische oorden aan de Rode Zee. Vorig jaar doodde een aanslag 34 mensen in Taba en in juli kwamen 35 toeristen om in Sjarm El-Sjeikh. Volgens de lokale kranten zijn er 3.500 agenten ontplooid in het Sinaï-schiereiland om de daders te vatten.

De autoriteiten zijn verrast door de het verzet in het voordien erg rustige woestijngebied. Premier Ahmed Nazif geeft twee verklaringen. Ofwel zijn de aanslagen het werk van lokale inwoners die vinden dat de politie te driest is opgetreden na de aanslagen in Taba. Ofwel is de Sinaï geïnfiltreerd door internationale terreurgroepen als Al-Qaeda. Ik denk niet dat we genoeg bewijzen hebben voor de tweede theorie, zegt Nazif.

Gad schat dat er 3000 inwoners van de Sinaï werden opgepakt sinds oktober vorig jaar. De reactie van de politie was buiten proportie. De lokale inwoners zijn behoorlijk kwaad. De aanslagen met de landmijnen brengen de Egyptische ordediensten niet op andere gedachten. Volgens het Arabische weekbald Afaq Arabia, de spreekbuis van de verboden Moslimbroederschap, werden sinds de jongste aanslagen zo’n 500 inwoners van de Sinaï opgepakt. De troepen vallen het ene huis na het andere binnen, aldus het weekblad. De meeste arrestaties zouden gebeurd zijn in El-Arish, de hoofdstad van de noordelijke Sinaï. (MM/PD)

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.