Gewelddadige misdaad verstoort Caribische idylle

Gangsters dreigen de toeristische idylle op de Caribische eilanden aan flarden te schieten. De moordcijfers stijgen en ook het aantal ontvoeringen neemt toe. Er gaan stemmen op voor een veel hardere aanpak van misdadigers.



Op Jamaica werden vorig jaar 1.469 mensen vermoord; voor dit jaar staat de teller al op meer dan 500. De politie van Trinidad kreeg in 2004 melding van 274 moorden, en met een voorlopig totaal van 116 moorden lijkt dit jaar nog een bloediger record in de maak. De kleinere eilanden zijn evenmin immuun voor de geweldgolf. De Cariben zijn goed op weg hun gemoedelijke imago kwijt te spelen.

Zowel in Guyana als op Jamaica en Trinidad en Tobago werden dit jaar verscheidene politieagenten onder vuur genomen door misdadigers. Zeven agenten kwamen daarbij om het leven. Op Jamaica vermoordden boeven in 24 uur tijd drie agenten en twee bewakers. De strijd escaleert. Begin mei wierpen gangsters een handgranaat naar een politieauto op Trinidad. Die aanslag kostte het leven aan één agent.

Ooit waren berichten over zware misdaad iets voor de buitenlandpagina’s in onze kranten, maar nu gaat er geen dag meer voorbij zonder nieuws over wandaden die bij ons gepleegd worden, zegt Edwin Carrington, de secretaris-generaal van de Caribische Gemeenschap (Caricom). De regionale organisatie vergaderde eerder deze maand twee dagen over het toenemende criminele geweld en andere veiligheidsproblemen.

De meeste mensen op de Caribische eilanden laten er hun slaap nog niet voor, al zegt criminoloog Ramesh Deosaran dat er bijvoorbeeld op Trinidad en Tobago niet veel meer nodig is vooraleer de toenemende misdaad tot sociale onrust leidt. Het lijkt dat niemand de verantwoordelijkheid wil opnemen voor toestand waarin we belanden door al die ontvoeringen en moorden.

Hoteleigenaars en reisbureaus maken zich nu al grote zorgen. De Verenigde Staten, Groot-Brittannië en Canada waarschuwen sinds kort voor reizen naar de Cariben.

Voorstanders van een harde aanpak hebben de wind in de zeilen. Op St. Lucia eist politiechef Ausbert Regis dat doodsvonnissen weer worden uitgevoerd. De boeven zijn volgens hem veel driester geworden, en dus moeten we de lat hoger leggen. Op Trinidad en Tobago gaan er stemmen op om ook voor ontvoeringen de doodstraf in te voeren. Op Jamaica overwegen parlementsleden om bepaalde aspecten van de eerder herroepen Suppression of Crimes Act weer op te duikelen. Daardoor zou de politie meer bevoegdheden krijgen om de strijd aan te binden tegen misdadigers en geweldplegers. Volgens minister van Informatie Burchell Whiteman is het niet uit te sluiten dat er daarvoor ook aan de rechten en vrijheden van de burgers moet worden geraakt. Het kan bijvoorbeeld zijn dat we het vergaderingsrecht voor een tijdje inperken.”

Daarmee is de kous niet af, gelooft Patrick Manning, de premier van Trinidad en Tobago die binnen de Caricom verantwoordelijk is voor misdaadbestrijding en veiligheid. De bloeiende wapenhandel, de dreiging van het terrorisme en nieuwe misdaadvormen als bankroven via het internet maken de uitdaging steeds groter. De economische integratie binnen de Caricom en met de landen van Noord- en Latijns-Amerika maakt grensoverschrijdende misdaad bovendien steeds makkelijker.

In juli bekijken de Caricom-landen een voorstel voor een mechanisme dat de regio zou toelaten voor een stuk een gemeenschappelijk veiligheidsbeleid te voeren. (PD)

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.