Ggo-populieren bedreigen het milieu

Greenpeace betreurt de beslissing van de minister van Milieu Paul Magnette en de minister van Volksgezondheid Laurette Onkelinx om de veldproef met genetisch gewijzigde populieren van het Vlaams Instituut voor Biotechnologie toe te laten.
De milieurisico’s van deze veldproef zijn dankzij talrijke voorzorgsmaatregelen verwaarloosbaar klein. Maar de veldproef is een opstapje naar de grootschalige commercialisering van genetisch gewijzigde bomen, en die vormt een reële bedreiging voor het milieu.
In mei 2008 bezocht Greenpeace de ministers om hen te informeren over de risico’s van de ontwikkeling van genetisch gewijzigde planten. In eerste instantie hebben ze de veldproef geweigerd, maar de druk van de Vlaamse regering bleek uiteindelijk sterker dan de wil om een grondige evaluatie te maken.
In mei 2008 heeft Greenpeace de bevoegde ministers gevraagd om bij de evaluatie van de veldproef niet alleen te kijken naar de risico’s voor het milieu en de gezondheid, maar ook rekening te houden met de socio-economische dimensie van de verspreiding van genetisch gewijzigde organismen (ggo’s) in het milieu. De nood aan zo’n brede evaluatie was overigens een van de besluiten van de Lente van het Leefmilieu, opgezet door minister Magnette.
Een brede evaluatie van de veldproef had een antwoord kunnen bieden op de fundamentele vraag of we echt genetisch gewijzigde populieren nodig hebben om op een verantwoorde en duurzame manier de klimaatverandering aan te pakken. Voor Greenpeace toont het dossier van de genetisch gewijzigde populieren hoe onder het mom van wetenschappelijk onderzoek fundamentele vragen worden ontweken.

Biobrandstof maken uit genetisch gewijzigde bomen, komt neer op het ene milieuprobleem vervangen door het andere.
Grondstof voor bio-ethanol


De populieren van het VIB zijn genetisch gewijzigd met het oog op een verlaagd ligninegehalte. Dat zou ze geschikter maken als grondstof voor bio-ethanol. Maar in de strijd tegen klimaatverandering zijn er veel efficiëntere middelen dan het gebruik van biobrandstoffen, zoals het terugdringen van het brandstofverbruik en het aantal afgelegde kilometers. Biobrandstof maken uit genetisch gewijzigde bomen, komt neer op het ene milieuprobleem vervangen door het andere.
Er bestaat maar weinig onderzoek naar de impact van genetisch gewijzigde bomen op het milieu. Maar wetenschappers wijzen erop dat het aanzienlijke risico’s met zich mee kan brengen. Populieren vermenigvuldigen zich niet alleen langs geslachtelijke, maar ook langs vegetatieve weg. Dat laatste wil zeggen dat uit een stuk tak of wortel een nieuwe boom kan groeien.
Bij commercialisering is de overdracht van genetisch gewijzigd materiaal van plantagebomen naar wilde varianten haast niet te vermijden. Daarbij kan ook de eigenschap van de genetisch gewijzigde bomen (lager ligninegehalte) worden doorgegeven. Aangezien lignine een essentiële rol speelt in de stevigheid van hout, zou dat kunnen leiden tot een verzwakking van niet-gewijzigde varianten.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.