Gouden tijden voor Pakistaanse bouwvakkers

Pakistaanse bouwvakkers vertrekken massaal naar buurland Afghanistan. Ze kunnen daar in korte tijd veel geld verdienen met de wederopbouw van het land, dat in puin ligt na jaren van oorlog en geweld. Afghanistan is populair omdat de bouwvakkers in Kaboel in Amerikaanse dollars worden betaald.

Direct na de verkiezingen van oktober, die gewonnen werden door interim-president Hamid Karzai, nam de behoefte aan bouwvakkers in de hoofdstad Kaboel enorm toe, zegt de Pakistaanse cementleverancier Shah Nawaz Khan. Ook hij profiteert ervan. We krijgen vooraf betaald voor het cement dat we leveren. We maken veel winst, ondanks het feit dat we de Afghaanse milities bij verschillende controleposten moeten omkopen om onze spullen in Kaboel te krijgen.

Ook Gul Nazir, die een wervingsbureau heeft voor geschoolde bouwvakkers die in Afghanistan willen werken, beleeft gouden tijden. Pakistaanse vaklui zijn goedkoop. Buitenlandse bedrijven in Afghanistan betalen de bouwvakkers contant. Dat zijn ze in Pakistan niet gewend. Daar moeten ze vaak lang wachten op hun geld. Vooral metselaars, timmerlieden, elektriciens en kraanmachinisten zijn gewild in Kaboel.

Gul Wali, een Afghaanse aannemer die twintig jaar geleden naar Pakistan vertrok om daar als metselaar aan de slag te gaan, is in oktober teruggekeerd naar zijn land. Hij is weer voor zichzelf begonnen als aannemer. “Ik kon een beroep doen op 150 Pakistaanse metselaars in Kaboel. Maar 22 van hen hebben een paspoort, voor de rest sta ik persoonlijk garant.”

Wali zegt dat hij tien tot vijftien Amerikaanse dollar per dag betaalt aan zijn werknemers. In Pakistan krijgen ze omgerekend slechts twee dollar per dag. Daar staat tegenover dat ik ze niet elke dag werk kan garanderen, zegt hij. Maar in het algemeen is hier genoeg werk voor iedereen.

Timmerman Taus Khan zegt dat hij 25 dollar per dag verdient. “In Pakistan was dat vier dollar. Ik werk bijna zeven dagen per week”, aldus Khan. Als hij overuren maakt, krijg hij nog eens tien tot vijftien dollar extra per dag.

Khalid Khan, een metselaar die in Pakistan nauwelijks rond kon komen en overwoog van beroep te veranderen, vertelt dat hij nu een gewild man is bij grote bouwbedrijven. Hij overweegt om in Kaboel te blijven wonen en zijn familie over te laten komen uit Peshawar.

Afghanistan heeft de afgelopen 23 jaar zwaar geleden onder oorlog en instabiliteit. Sommige provincies, zoals Kaboel, Kandahar, Bamiyan en Balkh, werden praktisch verwoest. Kort na de val van het Taliban-bewind, begonnen veel lokale bedrijven met bouwactiviteiten in met name Kaboel, maar er was een gebrek aan geschoold personeel. Momenteel wordt de wederopbouw geleid door buitenlandse bedrijven. (JS/ADR)

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.