Groeilanden willen meer invloed op de Noordpool

Nu de opwarming van de aarde het noordpoolgebied toegankelijk maakt voor de scheepvaart en de ontginning van grondstoffen, willen China, Brazilië en India een zitje in de Arctische Raad. Volgend jaar wordt Canada voorzitter van de Raad, maar het is twijfelachtig of het zich als Arctische grootmacht kan laten gelden.

De rush op de Noordpool lijkt ingezet. Niet-Arctische landen zijn niet uit op territorium, maar ze willen wel economische en politieke invloed in de regio verwerven. China heeft al een onderzoekscentrum in het noorden van Noorwegen en laat een ijsbreker van 8000 ton bouwen.

In 2013 zal Canada de Arctische Raad voorzitten. De uitdagingen zijn enorm: toegenomen scheepvaart, ontginning van grondstoffen en de bescherming van een kwetsbare regio die het al hard te verduren krijgen door de klimaatverandering.

Wat de Raad uniek maakt zijn de zes inheemse groepen uit het noordpoolgebied die optreden als permanente leden, naast acht landen met Arctische territoria: Canada, Rusland, de VS, Noorwegen, Finland, Zweden, IJsland en Denemarken (Groenland). Maar enkel deze landen hebben stemrecht. Daarnaast zetelen er momenteel zes niet-Arctische landen als waarnemer in de Raad: Groot-Brittannië, Frankrijk, Duitsland, Spanje, Polen en Nederland.

Waarnemer

De Raad is een belangrijk discussieforum. Territoriale disputen tussen Arctische landen zijn eerder zeldzaam, maar “de Raad kampt wel met de kwestie van andere niet-Arctische landen die erbij willen”, verklaart Tony Penikett als gewezen premier van Yukon, één van Canada’s drie Arctische gebieden. De Europese Unie, andere Europese landen, Japan en Zuid-Korea willen de status van waarnemer krijgen.

“Hoe kan de Raad relevant blijven? Door andere landen meer inspraak te geven of door een exclusieve club te blijven?”, vraagt Penikett zich af. Rusland en Canada zijn alvast fors gekant tegen elke uitbreiding. Ook inheemse groepen zien dat niet zitten. Ze vrezen dat hun invloed zal afnemen.

“Uitbreiding zou de Raad een veel luidere stem geven op het wereldtoneel”, argumenteert Michael Byers, hoogleraar Internationaal Recht aan de Universiteit van Brits-Columbia. “Zo genereer je meer publieke aandacht voor de regio. Andere landen met legitieme belangen uitsluiten, leidt alleen maar tot spanning.”

Olieramp

De Arctische wateren zullen nog lange tijd een zeer gevaarlijke plek blijven. Vorige maand verging een reusachtig Russisch olieplatform tijdens een storm, met 53 doden tot gevolg. Omdat het platform onderweg was naar de haven en werd er geen olie gelekt.

“De Raad heeft nog altijd geen werk gemaakt van een noodplan in geval van een olieramp, zelfs veiligheidsstandaarden voor de ontginning van olie en gas zijn er niet”, hekelt Sara French, onderzoeker bij de ngo Walter and Duncan Gordon Foundation. “Als voorzitter kan Canada het voortouw nemen in deze kwesties, en ook de ook de stem van inheemse volkeren versterken.”

Canada kan een leider worden, maar dat zal niet tijdens de regering-Harper gebeuren, voorspelt Byers. “De gevolgen van de klimaatverandering zijn immers de overheersende kwestie in het noordpoolgebied.” Zoals bekend ziet Canada zijn uitstoot van broeikasgassen met 24 procent stijgen en heeft het zich teruggetrokken uit het Kyotoprotocol. “Daardoor ligt het moeilijk voor Canada om echt als leider op te treden in de Raad”, besluit Byers.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.