Handel tussen Palestina en Israël groeit

De handel tussen de Palestijnse Gebieden en Israël nam vorig jaar met 17 procent toe, ondanks de politieke impasse. Zakenlui hopen op een vredesakkoord, maar wachten er niet op.
De relaties tussen de Palestijnse Autoriteit en de Israëlische regering zijn barslecht. Een van de redenen is de Israëlische weigering de bouw van nederzettingen op de bezette Westelijke Jordaanoever stop te zetten. De Palestijnse president Mahmoud Abbas wil de vredesonderhandelingen met Israël niet hernemen alvorens er een bouwstop komt.

Maar de zakenwereld wacht daar niet op. De handel tussen de gebieden onder controle van de Palestijnse Autoriteit en Israël nam vorig jaar toe van 2,3 tot 2,7 miljard euro, zegt de Israëlische Belastingdienst. De Palestijnse export en import via Israëlische havens steeg met 5 procent tot ongeveer 830 miljoen euro.

Vertrouwen



“Handel werkt vertrouwen en politieke relaties in de hand”, zegt Ofir Gendelman, het hoofd van de Israëlisch-Palestijnse Kamer van Koophandel. “We verwachten dat we volgend jaar een cijfer van 3,6 miljard euro halen. En als er vrede komt, zijn de groeimogelijkheden enorm”. Volgens Gendelman bedroeg zelfs de handel met de Gazastrook vorig jaar meer dan 340 miljoen euro, ondanks de economische blokkade van het gebied.

De politieke spanningen leken ook ver weg toen de Palestijnse minister van Economie Bassem Khoury vorige week in Jeruzalem met de Israëlische vicepremier Silvan Shalom ging samenzitten voor een vergadering van de Gemeenschappelijke Economische Commissie van de twee landen. Ze hadden het over de toekenning van visa aan Palestijnse zakenlui en investeerders, de import van grotere hoeveelheden vlees en zuivel tijdens de Ramadan en de verkoop van Palestijnse zuivel van de Westelijke Jordaanoever in Oost-Jeruzalem.

De twee partijen spraken af voortaan elke maand samen te komen. Er werden ook subcommissies opgezet rond toerisme, industrie, landbouw en gezondheid.

“Ik geloof dat de Palestijnen eindelijk hebben begrepen dat het geen zin heeft te wachten – daarmee doen ze alleen zichzelf pijn”, verklaarde Shalom. Maar volgens Khoury mogen dergelijke ontmoetingen niet begrepen worden als een signaal dat de Palestijnse Autoriteit afstapt van haar beslissing om niet over vrede te onderhandelen zolang er nieuwe nederzettingen worden gebouwd.

Grote afhankelijkheid



De handel met Israël is van levensbelang voor de Palestijnen. Volgens het Peres-centrum voor Vrede uit Tel Aviv gaat 90 procent van de Palestijnse export naar Israël. Die uitvoer is goed voor 65 procent van het Palestijnse bruto nationaal product. Omgekeerd is Palestina een niet onbelangrijke afzetmarkt voor Israëlische producten.

Israël heeft de Palestijnse handel helemaal onder controle. Israël bepaalt wie of wat er de Palestijnse Gebieden binnen of buiten mag, en int ook de importheffingen en BTW. Die bedragen moeten worden doorgestort, maar Israël houdt ze vaak achter om druk uit te oefenen. Palestijnse handelaars hebben ook vaak af te rekenen met lange wachttijden aan de grenzen, bij controleposten en in de havens. Daardoor raakt verse handelswaar soms bedorven en stijgt het risico dat goederen gestolen of beschadigd worden.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.