Helft aids-slachtoffers krijgt geen medicatie in Zuid-Afrika

Van de naar schatting 500.000 Zuid-Afrikanen die besmet zijn met HIV of aids, krijgt minder dan de helft een behandeling met aids-remmers. Geld is niet het probleem, wel een president die publiekelijk twijfelt aan het verband tussen HIV en aids en de braindrain van het medisch personeel naar het Westen.

Cijfers van de overheid stellen dat in september 2005 zo’n 85.000 Zuid-Afrikanen aids-medicijnen kregen via de publieke gezondheidssector. Daar komen nog eens 70.000 à 80.000 mensen bij die zich in privé-ziekenhuizen lieten behandelen, denkt Fatima Hassan van het AIDS Law Project aan de universiteit van Witwatersrand in Johannesburg.

Dat wil zeggen dat de overheid aan 300.000 mensen minder een behandeling heeft kunnen geven, dan ze zelf van plan was. De doelstelling van 300.000 behandelingen werd in november 2003 vastgelegd in een poging de pandemie tegen 2006 in te dammen.

Er is ook ongerustheid over de mate waarin besmette kinderen medicijnen krijgen. De meeste patiënten zijn vrouwen, ongeveer 10 procent van de geïnfecteerden is kind. Van de 50.000 kinderen die een behandeling nodig hebben, krijgen momenteel slechts 10.000 die effectief, aldus Hassan.

Aan geldgebrek ligt het niet, zegt Zackie Achmat van de ngo Treatment Action Campaign (TAC) in Kaapstad. In juni 2005 prees de Wereldgezondheidsorganisatie (WGO) Zuid-Afrika omdat het tegen 2008 830 miljoen euro wil uitgeven aan de verspreiding van anti-retrovirale geneesmiddelen (ARV’s). En dat is verreweg het grootste budget dat een land met een laag of middellaag inkomen aan ARV’s besteedt.

Zoals Achmat het ziet, knelt het elders. Het grootste probleem is dat we in Zuid-Afrika een president hebben die niet gelooft dat HIV aids veroorzaakt. President Thabo Mbeki zette publiekelijk vraagtekens bij dat verband, wat volgens Achmat de pogingen om de pandemie onder controle te krijgen ondermijnt.

Een ander probleem is het tekort aan artsen en verplegend personeel. We betalen ons verplegend personeel te weinig, we laten ze te hard werken, we stelen Zambiaanse en Oegandese verpleegsters en Groot-Brittannië steelt die van ons, verduidelijkt Achmat.

Sinds 1990 zouden al 100.000 medisch geschoolden, onder wie de helft dokters, Zuid-Afrika verlaten hebben.

Kim Teversham van het in Kaapstad gevestigde CareWorks, een bedrijf dat HIV-testen uitvoert en behandeling aanbiedt, houdt er dezelfde mening op na. Het geld is er, de geneesmiddelen zijn er, het is de menselijke component die nog ontbreekt.

Bij gebrek aan een door de overheid betaalde behandeling, blijven veel Zuid-Afrikanen verstoken van medicatie. De meest gangbare behandeling komt uiteindelijk op 54 euro per maand, te duur voor een bevolking waarvan naar schatting de helft onder de armoedegrens leeft. (JVP/JS)

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.