Helft Belgische burgemeesters tegen kernwapens

Net meer dan de helft van alle 589 Belgische burgemeesters zijn lid van het internationale netwerk van de Burgemeesters voor de Vrede dat een wereldwijd verbod op kernwapens vraagt voor het jaar 2020. In Vlaanderen zijn dit er twee op de drie.
De Burgemeester van de Oost-Vlaamse gemeente Zwalm, Kamerlid en gewezen Staatssecretaris Bruno Tuybens (sp.a) werd vandaag het 295ste Belgische lid. De Burgemeester van het Waals-Brabantse Tubeke en Europees Parlementslid Raymond Langendries (cdH) werd ook lid van het netwerk dat vandaag 296 leden telt in België. Limburg telt het grootste aantal burgemeesters dat lid is van het netwerk (zo’n 75%).
Het netwerk van Burgemeesters voor Vrede werd 25 jaar geleden opgericht door de burgemeesters van Hiroshima en Nagasaki tijdens een speciale VN-bijeenkomst voor Ontwapening. De twee Japanse steden werden in 1945 het slachtoffer van een atoombom. Onder voorzitterschap van Tadatoshi Akiba, de huidige burgemeester van Hiroshima, telt het netwerk vandaag 2,020 leden in 126 landen. De organisatie heeft een adviserende status binnen de Verenigde Naties.

Financiële steun


Belgische gemeenten hebben ook als eersten financiële steun toegezegd voor de internationale campagne die tot voor kort uitsluitend gefinancierd werd door de Japanse steden Hiroshima en Nagasaki. Vandaag hebben reeds 47 Belgische gemeenten fondsen vrijgemaakt voor de campagne, meestal 0,025 euro per inwoner per jaar.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.