Helft van de Millenniumdoelstellingen wordt genegeerd

De helft van de Millenniumdoelstellingen van de Verenigde Naties wordt vrijwel genegeerd. Dat zei de Pakistaanse arts Farkhanda Ather tijdens een bijeenkomst in Londen. Ather vindt dat doelstellingen als gelijkheid tussen man en vrouw en reduceren van sterfte onder moeders en kinderen, te weinig aandacht krijgen.

Ather sprak tijdens een congres van de niet-gouvernementele organisatie Interact Worldwide. Als we de Millenniumdoelstellingen willen halen, dan moet het aantal vrouwen dat bij de bevalling overlijdt voor 2015 zijn teruggebracht met driekwart ten opzichte van 1990, zei Ather. De kans dat dat in Pakistan lukt is klein, want tussen 1990 en nu is bijna niets veranderd.

Andere Millenniumdoelstellingen (MDG’s) zijn het halveren van de armoede en honger, basisonderwijs voor iedereen, een duurzaam milieubeleid, mondiale ontwikkelingssamenwerking en bestrijding van aids, malaria en andere ziekten. De kwesties die gerelateerd zijn aan sterfte van moeders, komen onderaan het prioriteitenlijstje, constateerde Ather. Dat bleek volgens haar ook tijdens de VN-top die vorige maand werd gehouden. Daar stonden opeens andere onderwerpen op de agenda, zoals terrorisme. Dat is een belangrijk onderwerp, maar de discussie daarover moet niet ten koste gaan van de MDG’s.

In 1990 stierven in Pakistan tussen 340 en 500 op de 100.000 vrouwen tijdens de bevalling. In sommige regio’s, zoals in Baluchistan, ligt dat aantal op ongeveer 700. In Afghanistan zijn het er zelfs meer dan duizend. Van alle moeders die overlijden, leeft 99 procent in ontwikkelingslanden. Van de vrouwen die niet overlijden, krijgen sommige complicaties waarvan ze de rest van hun leven last houden.

Pakistan heeft ook te maken met een hoog percentage ongewenste zwangerschappen. Die leiden tot veel onveilige abortussen. Als we die willen voorkomen, dan moet er meer aandacht komen voor anticonceptie. Slechts 34 procent van de Pakistaanse paren gebruikt anticonceptiemiddelen. Als mensen niets weten over voorbehoedsmiddelen, dan wordt het moeilijk de doelstellingen te halen. Het zou goed zijn geweest als tijdens de VN-top was gesproken over meer geld voor promotiecampagnes en lobbywerk.

In Bangladesh is de situatie beter dan in Pakistan, zei Ather, omdat daar werk is gemaakt van het voorkomen van onveilige abortussen. Pakistan heeft echter wel op andere terreinen vorderingen gemaakt. De kindersterfte daalde tussen van 110 per 1.000 geboorten in 1990 tot 79 per duizend in 2005. Het geboortecijfer daalde in dezelfde periode van 3,9 tot 1,9. Alles staat en valt volgens Ather met de aandacht die bestaat voor bepaalde ontwikkelingen en het geld dat beschikbaar wordt gesteld.

De Millenniumdoelstellingen zijn ambitieus, maar eenvoudig en haalbaar”, aldus Interact Worldwide in een verklaring. In rijke landen sterft 1 op de 4.000 vrouwen tijdens de zwangerschap, in arme landen zijn dat er 1 op de 17. Wij hebben de verplichting tegenover de 529.000 vrouwen die jaarlijks overlijden, om onze beloften waar te maken. Wereldleiders nemen de besluiten die levens kunnen redden, maar het is aan de gewone burgers om ze op hun verantwoordelijkheid te wijzen. (JS)

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.