Het rapport van 100 dagen Obama

Na acht jaar Bush vaart de Amerikaanse president Barack Obama een andere koers. Nergens was de breuk met zijn voorganger zo groot en abrupt als op het vlak van milieu en de strijd tegen de klimaatverandering. Voor zijn mensenrechtenbeleid krijgt Obama applaus én boegeroep.
  • Bankole Thompson / IPS De Amerikaanse president Barack Obama Bankole Thompson / IPS

Milieu


President Obama heeft het milieu al consequent betrokken in allerlei dossiers, zoals de redding van de Amerikaanse auto-industrie, het energiebeleid en de doorstart van de slabakkende economie. Hij begon zijn ambtstermijn al met een aantal opvallende benoemingen: als minister van Energie koos hij Steven Chu, Nobelprijswinnaar voor zijn onderzoek in de fysica, en Carol Browner moet het energiebeleid van het Witte Huis in goede banen leiden.
Obama was nauwelijks zes dagen president, of hij vroeg het Environmental Protection Agency (EPA) om de beslissing van de regering-Bush uit 2007 te herzien, die een vraag van Californië en dertien andere staten had afgewezen om strenge uitstootnormen voor de transportsector vast te leggen. Tegelijk droeg Obama het ministerie van Transport op om werk te maken van de wetgeving die de efficiëntie van nieuwe auto’s en vrachtwagens met 40 procent moet verhogen tegen 2011.

Mensenrechten


De aankondiging tijdens zijn eerste week als president om de gevangenis in Guantánamo te sluiten lokte opgetogen reacties uit bij mensenrechtenorganisaties. De VS zouden ook hun aanhoudings- en ondervragingstechnieken herbekijken. Maar er blijven pijnpunten: de andere omstreden gevangenis in het Afghaanse Bagram gaat niet dicht.
Obama krijgt ook tegenwind omdat hij op 16 april bevestigde dat CIA-medewerkers niet vervolgd zouden worden over controversiële ondervragingen. Nochtans gaan er in de VS steeds meer stemmen op, tot in het Congres toe, om een onderzoek te openen naar mogelijke mensenrechtenschendingen tijdens de regering-Bush.

De crisis


De Amerikaanse regering investeert massaal in onderwijs, de gezondheidszorg, infrastructuur en toekomstgerichte sectoren als hernieuwbare energie. Samen met tijdelijke belastingverminderingen moet dat sneller een einde maken aan de recessie, die al meer dan 3 miljoen banen heeft vernietigd. De kostprijs, 800 miljard dollar, drijft de Amerikaanse schuldenlast nog verder op.
Critici vrezen dat het plan niet doortastend genoeg is om de zwaarste naoorlogse recessie te bestrijden. Obama slaagde er wel in tijdens de G20-top meer middelen voor het Internationaal Monetair Fonds los te wrikken. Van een internationaal relanceplan kon Obama de andere leden van de G20 niet overtuigen.

Ontwikkelingssamenwerking


In de begroting van 2010 stijgen de uitgaven voor buitenlandse hulp met 9,5 procent, maar critici reageerden meteen met de opmerking dat het hulpbudget onder Bush aan een gelijkaardig tempo toenam. Obama beloofde tijdens zijn verkiezingscampagne de ontwikkelingshulp in vier jaar tijd te verdubbelen.

Oorlog


De vorige Amerikaanse regering plaatste Irak centraal, Obama ziet het centrale front tegen de terreur in Afghanistan en wil in september 2010 de meeste Amerikaanse troepen terugtrekken uit Irak, en de inspanningen in Afghanistan opvoeren. Hij wil er 21.000 extra manschappen stationeren. Zijn overweging om aanvallen met onbemande vliegtuigen uit te voeren in Pakistan is omstreden.
Elders probeert Obama de inzet van Amerikaanse troepen te beperken, en haalt de Amerikaanse regering de druk van de Iraanse ketel. De VS nemen nu deel aan gesprekken met Rusland, China, Duitsland, Frankrijk en Groot-Brittannië over het Iraanse atoomprogramma. Noord-Korea bezorgt Obama kopbrekens, zeker na een raketlancering daar.

Buitenlands beleid


De Verenigde Staten lijken weer deel uit te maken van het Amerikaanse continent en dat is het zichtbaarst op Cuba. In maart versoepelde Obama de beperking op reizen voor Amerikaanse Cubanen weer. Op de Amerikaanse top in Trinidad, waar Cuba afwezig was, kondigde hij ‘een nieuw begin met Cuba’ aan.
Ook met de Venezolaanse president Hugo Chávez klikt het: Chávez deed zijn Amerikaanse collega onlangs een eilandje cadeau, een lapje van 214 hectare in de Delaware-rivier bij Philadelphia. Een staatsoliebedrijf uit Venezuela had het in 1990 gekocht.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.