Het taboe doorbroken

Op incest rust bij migranten een enorm taboe, meer nog dan bij autochtonen’, schrijft Renate van der Zee in haar boek Een meisje voor dag en nacht.
Slachtoffers van incest binnen sommige niet-westerse migrantengezinnen verbergen hun geheim eeuwig omdat ze de familie-eer niet willen schenden, want die is heilig. Van der Zee, bekend door haar boek Eerwraak in Nederland, helpt de situatie waarin veel Marokkaanse vrouwen zich bevinden beter te begrijpen. Het boek doorbreekt het taboe.
In het echt gebeurde verhaal verhuizen de Marokkaanse Ibtisam, een pseudoniem, en haar gezin naar Nederland. Als Ibtisam op een dag naar de slaapkamer van haar broer wordt geroepen, verandert alles. Rachid vraagt haar op bed te gaan liggen en doet dingen die Ibtisam helemaal niet leuk vindt. Toch gehoorzaamt ze, want meisjes in Marokkaanse gezinnen horen te doen wat een man hen opdraagt.
Telkens als Ibtisam vanuit de slaapkamer wordt geroepen, weet ze wat haar te wachten staat. Maar ze kan haar geheim aan niemand vertellen, want wat zij op de slaapkamer van Rachid doet is haram en zou de goede naam van de familie schenden.
Haar broer is echter niet het enige probleem. In het vrije Westen wordt het traditioneel Marokkaanse gezin geconfronteerd met twee totaal verschillende werelden. De vader van Ibtisam legt zijn kinderen en vrouw de strikte regels van de koran op, maar daar probeert de eigenzinnige Ibtisam zich tegen te verzetten. In haar puberteit komt ze almaar meer in opstand, ze wil zelf keuzes maken in haar leven.
Een meisje voor dag en nacht. Waargebeurd verhaal over een Marokkaanse vrouw die afrekent met haar jeugd door Renate van der Zee is uitgegeven door De Geus. 254 blzn. ISBN 9789044515664

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.