Hispanics vinden meer banen maar verdienen steeds minder

De werkloosheid onder Latijns-Amerikanen in de VS is vorig jaar gedaald. Tegelijkertijd vormen ze de enige etnische groep in Amerika waarvan het gemiddelde inkomen al twee jaar daalt. De ‘Hispanics’ doen vooral laaggeschoold en dus slecht betaald werk.
Uit onderzoek van het Amerikaanse Bureau voor Arbeidsstatistiek blijkt dat de inkomenskloof tussen Hispanics en niet-Hispanics in de Verenigde Staten toeneemt. Ook is er steeds heviger concurrentie tussen verschillenden groepen migranten als het gaat om het vinden van werk.

Van de 2,5 miljoen nieuwe banen die vorig jaar werden gecreëerd in Amerika, gingen er een miljoen naar Hispanics. Werknemers uit de Spaanssprekende wereld verdienen nu gemiddeld bijna 5 procent minder dan twee jaar geleden. Veel banen gingen naar migranten die nog maar kort in Amerika zijn. Ondanks de groeiende vraag naar migranten, lijkt het erop dat de nieuwelingen elkaar zodanig beconcurreren dat ze hun eigen positie schaden, zegt Rakesh Kochbar van het Pew Hispanic Centre dat de cijfers analyseerde.

Onder blanke Amerikanen nam het aantal banen voor hooggeschoolden juist toe. Hispanics en blanke Amerikanen zijn de grootste groepen op de Amerikaanse arbeidsmarkt, maar ze vinden meestal werk in totaal verschillende sectoren.

Onder de Hispanics steeg het aantal mensen met een baan vorig jaar met 6 procent. Bij niet-Hispanics was dat 1,2 procent. Van de nieuwe banen die naar in het buitenland geboren Hispanics gingen, was 81 procent laaggeschoold werk. De nieuwe banen die naar blanke Amerikanen gingen, kunnen in 64 procent van de gevallen beschouwd worden als hooggeschoold werk.

Terwijl de lonen van Hispanics de afgelopen twee jaar daalden, namen die van blanke en zwarte Amerikanen in 2003 toe. In 2004 daalden ze met respectievelijk 1,8 en 1,0 procent. Alleen onder Aziaten nam het gemiddelde inkomen sinds 2003 alleen maar toe. (JS/PD)

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.