‘Honderden ten onrechte gevangen na protest presidentsverkiezingen Iran’

Meer dan 5000 Iraniërs werden na de betwiste presidentsverkiezingen van vorig jaar gearresteerd, velen van hen werden onderworpen aan marteling en mensenrechtenschendingen. Dat schrijft Amnesty International in een nieuw rapport.
Op 12 juni 2009 won Mahmoud Ahmadinejad opnieuw de presidentsverkiezingen in Iran, waarna hevige protesten uitbarstten. Een jaar later toont een rapport van Amnesty International Van Protest naar Gevangenis - Iran Een Jaar Na de Verkiezingen dat meer dan 5000 Iraniërs werden gearresteerd sinds de betwiste verkiezingen.
In het rapport heeft de internationale mensenrechtenorganisatie het over de groeiende golf van onderdrukking, waaronder arrestaties en opsluiting van mensen die zich hebben uitgesproken tegen de regering.

Mensenrechtenschendingen


Honderden journalisten, academici, juristen, studenten, politieke- en  rechtenactivisten kregen volgens het rapport geen eerlijk proces en zitten ten onrechte gevangen door willekeurige arrestatie, detentie zonder proces, verdwijningen, martelingen en gedwongen bekentenissen.
Volgens het rapport is er sprake van verschillende mensenrechtenschendingen via marteling, mishandeling, verkrachting en eenzame opsluiting. ‘Buitengerechtelijke moorden en al te vake meldingen van marteling en andere vormen van mishandeling door de statelijke actoren, die genieten van bijna totale straffeloosheid, zijn nog steeds niet onderzocht’, zegt Amnesty.

Executies


In 2010 zijn tot dusver 115 mensen geëxecuteerd in Iran. Het is een van de landen waar de meeste executies plaatsvinden. Ten minste zes mensen verblijven momenteel nog in de dodencellen en worden beschuldigd van ‘vijandigheid tegen God’ voor hun vermeende betrokkenheid bij de demonstraties en het lidmaatschap van bepaalde groeperingen. Sinds juni 2009 is de actie tegen verboden groepen zoals monarchisten, baha’is en People’s Mujahideen versterkt.
‘De Iraanse autoriteiten gebruiken nog steeds de doodstraf als een instrument van onderdrukking, tot aan de vooravond van de verjaardag van de verkiezing’, zegt Claudio Cordone, interim secretaris-generaal van Amnesty. ‘Ze beschuldigen iedereen buiten zichzelf voor de onrust, maar ze slagen er niet in om enig respect te tonen voor hun eigen wetten die marteling en andere vormen van mishandeling van gedetineerden verbieden.’

Actie ondernemen


Bezorgdheid over het nucleaire programma van Iran mag niet beletten dat internationale actie wordt ondernomen tegen de mensenrechtenschendingen door het islamitische regime, waarschuwt Amnesty International. 
De internationale organisatie eist de vrijlating van alle gewetensgevangenen in Iran die worden vastgehouden sinds de omstreden verkiezingen in 2009 en de nasleep ervan. Amnesty pleit voor eerlijke processen zonder beroep te doen op de doodstraf voor andere politieke gevangenen.
‘De regering heeft het absurde standpunt ingenomen dat vrijwel geen overtredingen hebben plaatsgevonden in Iran, toen die zijn nationaal rapport presenteerde aan de periodieke evaluatie door de Raad voor Mensenrechten’, aldus Claudio Cordone. ‘Wij vragen hen om aanbevelingen te accepteren met betrekking tot de behandeling van gevangenen en dat de mensenrechtendeskundigen van de VN het land mogen bezoeken.’

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.