India en Pakistan vechten de strijd uit in de keuken

In de reality kookshow Foodistan nemen zestien chefkoks uit India en Pakistan het culinair tegen elkaar op. De makers willen laten zien dat beide landen meer gemeen hebben dan ze vaak denken.

Toen de beroemde Pakistaanse chefkok Poppy Agha onlangs een Indiase maaltijd kreeg voorgeschoteld met okra’s en biryanirijst, met zoete rijstpudding als dessert, smolten al haar vooroordelen over India weg, als saffraan op haar tong. “Ik ben opgegroeid in een patriottisch gezien, met stereotype beelden over India. Dat is  nu compleet veranderd”, zegt ze vanuit Delhi, waar ze is voor de opnames van de reality kookshow. “Je hoeft niet slecht over Indiërs te denken om een patriottische Pakistaan te zijn!”

Kookinterland

Het Indiase kanaal NDTV Good Times zendt dit seizoen 26 afleveringen uit van Foodistan, waar chef-koks het tegen elkaar opnemen in een zinderende kookinterland. Zestien koks doen mee, acht uit elk land, om te laten zien wat de “twee landen met de rijkste cultuur” in Azië met hun keuken kunnen doen.

“De beide volken hebben veel gezamenlijke passies”, zegt Smeeta Chakrabarti, chef Lifestyle van NDTV in een e-mail. “Muziek, cricket en fabelachtig koken. De grenzen zijn alleen politiek, want de realiteit is dat de beide volken op een zelfde manier denken en leven.”

Pakistan en India hebben nog steeds trauma’s over de deling van 1947, op basis van religie, waar drie oorlogen uit voortvloeiden en een voortdurende strijd om Kasjmir. Toch heeft 90 procent van de bevolking geen wrok over het verleden, zegt Mani Shankar Aiyar, een Indiase diplomaat die de politiek is ingegaan. Volgens hem hebben de landen zelf de keuze om in “smeulende vijandschap” te blijven leven of contact met elkaar te zoeken.

Agha kiest in elk geval voor het laatste. Ze heeft niet alleen wat geleerd op gastronomisch gebied. “Ik heb ook mensen ontmoet die ik vrienden kan noemen.”

Talentenshow

Zij is niet de enige die daarvoor kiest. Zo hebben de tennissers Rohan Bopana uit India en Aisam ul Haq Qureshi uit Pakistan samen een beweging opgezet met de naam “Stop oorlog, speel tennis”. Het Pakistaanse mediabedrijf Jang Groep heeft samen met de Times of India een campagne voor jongeren opgezet met de naam ‘Aman ki Asha’ (Hopen op vrede). En in 2010 was de muzikale talentenshow ‘Chote Ustad’ (Kleine meester) een grote hit aan beide zijden van de grens.

“Het idee dat India onze vijand was, dat sinds mijn kindertijd in mijn hoofd was geprent, werd compleet uitgewist door de warmte en liefde die we van onze Indiase gastheren kregen”, zegt Rouhan Abbas, een van de Pakistaanse winnaars.

“Als je de deelnemers van Foodistan ziet, kun je niet zeggen wie uit welk land komt”, zegt Chakrabarti. “Maar we weten weinig over elkaars cultuur door de beperkingen in het reizen.” Foodistan kan helpen die kloof te dichten.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.