India reageert laks op vogelgriep

De autoriteiten in India reageren niet adequaat op de recent geconstateerde uitbraak van vogelgriep. Bij ruiming van besmette dieren worden adviezen van de Wereldgezondheidsorganisatie (WGO) in de wind geslagen en de pluimveesector ontkent dat de dode kippen het gevolg zijn van het gevreesde H5N1-virus.

Zaterdag constateerden onderzoekers van het Laboratorium voor Dierziekten (HADL) in Bhopal het dodelijke virus bij vogels afkomstig uit in de westelijke staat Maharashtra. Sinds eind januari gingen in het district Nandurbar in Maharashtra tienduizenden kippen dood. Nandunbar telt ongeveer zestig pluimveebedrijven.

Volgens vertegenwoordigers van de pluimveesector in India is nog niet zeker dat de kippen doodgingen aan het H5N1-virus. Maar directeur H.K. Pradhan van het HADL zegt dat vaststaat het om de gevreesde vogelgriep gaat.

De autoriteiten in Maharashtra kondigden direct na de uitbraak aan dat 400.000 tot 800.000 dieren in de ‘gevarenzone’, drie kilometer rond de getroffen boerderijen, geruimd worden. Pluimvee in een straal van tien kilometer rond de bedrijven wordt gevaccineerd.

Uit verslagen van journalisten blijkt dat de voorzorgsmaatregelen die de Wereldgezondheidsorganisatie adviseert bij ruiming van kippen, worden genegeerd. Er worden kippen geruimd zonder dat de ruimers beschermende kleding dragen. Ook worden in de omgeving nauwelijks veiligheidsmaatregelen getroffen. Op het bedrijf dat in januari als eerste dode kippen rapporteerde, zou geen actie zijn ondernomen.

De Indiase minister van Gezondheid, Anbumani Ramadoss, verklaarde maandag tegenover het parlement dat de situatie onder controle is en dat er nog geen menselijke variant van het virus is aangetroffen. Van acht mensen met symptomen van griep werden bloedmonsters genomen voor onderzoek. Zij verblijven ter observatie in het ziekenhuis. Van systematische controle van boeren en arbeiders in de pluimveesector is echter geen sprake.

De sector zelf ontkent nog steeds dat de kippen zijn doodgegaan het aan H5N1-virus en heeft een beroep voor steun gedaan op de minister van Landbouw, Sharad Pawar. Anuradha Desai, voorzitter van het Nationale Eiercoördinatie Comite (NECC), beweert dat de kippen als gevolg van slechte bedrijfsvoering zijn doodgegaan aan de ziekte van Newcastle.

In de Indiase pluimveesector gaat 8,5 miljard dollar (7,1 miljard euro) om. NECC zegt dat India de op één na grootste eierproducent en de vijfde producent van braadkip in de wereld is. In de pluimveesector werken meer dan drie miljoen mensen.

Inspectieteams van de regering kregen de afgelopen dagen te maken met woedende boeren, die bang zijn van de ene op de andere dag hun bron van inkomsten kwijt te raken.

Getroffen boeren krijgen omgerekend tussen 6 en 34 eurocent compensatie per kip. Een onderwaardering, want de werkelijke kosten liggen rond 60 cent. De duizenden werknemers in de sector die werkloos dreigen te raken door sluiting van bedrijven, krijgen geen compensatie. (JS)

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.