Indiaas buitenlands beleid in wurggreep van nucleaire ambities

INDIA: Indiaas buitenlands beleid in wurggreep van nucleaire ambities

NEW DEHLI, 3 augustus (IPS) - De Indiase regering en de meerderheid van de Indiërs zijn het grondig oneens over de reactie op het oorlogsgeweld in Zuid-Libanon. De toegenomen militaire samenwerking met Israël en de nucleaire deal met de VS zetten de beleidsmakers aan tot terughoudendheid. De Indiase bevolking doet daar niet aan mee.
“Het contrast tussen de woede die naar boven komt op de betogingen tegen Israël in meerdere steden en de timide reactie van de overheid kon niet sterker zijn”, zegt Qamar Agha, van het Indiaas Nationaal Sociaal Actieforum, een niet-gouvernementele organisatie.

De Indiase regering deed er eerder ook drie weken over om commentaar te leveren om de militaire aanvallen van Israël in de Gaza-strook en de arrestatie van Palestijnse politici.

“Het is duidelijk dat de regering zwicht voor de druk van Israël en de Verenigde Staten. Ze is er op gebrand haar militaire banden met Israël te verstevigen en de nucleaire deal tussen India en de VS met de hulp van pro-Israëlische lobbygroepen te beklinken”, zegt Agha.

In juli 2005 ondertekenden de Indiase en de Amerikaanse regering een overeenkomst over civiele kernenergie. Aangezien India het internationale verdrag tegen de verspreiding van kernwapens nooit ondertekende, kon het eerder niet op de hulp van andere verdragsstaten rekenen bij de bouw van kernreactoren waar alleen stroom wordt opgewekt. De misachting door de VS van het nonproliferatieverdrag, komt neer op de erkenning van India als een betrouwbare kernmacht, en daar zijn de Indiërs zeer blij mee.

Het Indiase leger hecht ook veel belang aan de militaire relaties met Israël. Zo is Israël nu de op een na grootste leverancier van wapens en munitie aan India. De Israëlische wapenleveringen aan India zijn 850 miljoen euro per jaar waard. Onlangs ondertekenden Israël en India nog een akkoord over de aankoop van het “Phalcon” luchtafweersysteem door India. (SV/PD)

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.