Indiase beurs niet langer immuun voor internationale schokken

De beurs van Mumbai, het commerciële hart van India, leed maandag met 10,2 procent het grootste verlies in haar 250-jarig bestaan. Mondiale ontwikkelingen als hoge olieprijzen en plots dalende grondstoffenprijzen lijken voor het eerst mee verantwoordelijk voor de bokkensprongen van de Indiase aandelenmarkt. Er zijn ook steeds meer buitenlandse investeerders actief op de Indiase beurzen.
De tweede verjaardag van de centrumlinkse regering van United Progressive Alliance (UPA) had een feest moeten worden maandag in New Delhi. Maar de gebeurtenis werd overschaduwd door het recordverlies op de beurs van Mumbai. De aandelenhandel werd er zelfs voor een uur geschorst.

De Bombay (zoals Mumbai vroeger heette) Stock Exchange (BSE), is na Tokio de grootste aandelenbeurs in Azië. Hoewel de markten zich later herstelden, openden financiële kranten met koppen als ‘Manische Maandag’ en ‘Miserie op de Markt’. Eén krant herdoopte Dalal (makelaar) Street in Halal (slager) Street.

Intussen vragen analisten zich af of de koersduik niet gewoon een ‘technische correctie’ was op een overenthousiaste markt. De laatste twee weken zakte de gevoelige BSE-index met een vijfde, nadat hij op 10 mei een recordhoogte had bereikt. “Er sloop een zekere zenuwachtigheid in de beurs. Mijn advies is om de aandelen te houden”, zei minister van Financiën Palaniappan Chidambaram aan journalisten buiten het parlement. De oppositie had daar om zijn ontslag gevraagd omdat de regering er niet in was geslaagd om de beurs minder labiel te maken.

Twee jaar geleden zakten de beurzen ook in elkaar, toen na het nieuws dat de nieuwe coalitie van de UPA beroep zou moeten doen op 61 communistische oppositieleden - die tegen liberalisering zijn - om aan de macht te blijven.

Deze keer schrijft men de bekoeling van de markt toe aan gebeurtenissen die veel verder weg hebben plaatsgevonden. Communistische partijleiders zeiden dat ze zich gesterkt voelen in hun overtuiging dat de groeiende integratie in de mondiale markt de Indiase markt gevoeliger maakt voor mondiale gebeurtenissen.

De beslissing van de VS om de rente te verhogen, de plotse daling van de grondstoffenprijzen en het feit dat de olieprijzen aan de hoge kant blijven, hebben allemaal hun impact gehad op de Indiase aandelen.

Komt daar nog bij dat aandelenwaarden in India de laatste jaren steeds meer beïnvloed worden door internationale beleggers. Op dit moment beleggen ongeveer 700 Buitenlandse Institutionele Investeerders (FII) in de Indiase beurzen.

Veel van die FII’s zijn actief vanuit Mauritius. Ze profiteren er van een akkoord tussen beide landen dat tot gevolg heeft dat beleggers uit Mauritius geen belastingen moeten betalen op winsten die ze in India boeken. Veel analisten zijn als de dood voor die speculatieve geldstromen die de Indiase beurzen labiel maken.

Ondanks de plotse baisse in de Indiase aandelenkoersen is niet iedereen pessimistisch gestemd. India blijft een groeiverhaal. De Indiase economie groeit elk jaar met 7 à 8 procent, de inflatie blijft met 3 à 4 procent onder controle en de buitenlandse deviezenvoorraad is met meer dan 160 miljard dollar meer dan behoorlijk. Sectoren als de informatietechnologie, de automobielnijverheid en de farmaceutische industrie - groeien als nooit tevoren. (JVP/PD)

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.