Indiase kansen voor permanent zitje in Veiligheidsraad hoogst onzeker

Van de landen die in de race zijn voor een permanente zetel in de VN-Veiligheidsraad, maakt India volgens analisten de minste kans. Permanente leden hebben vetorecht, kunnen sancties voorstellen en beslissen over het gebruik van geweld in conflictsituaties.
Behalve India, zijn ook Duitsland, Brazilië en Japan gebrand op een zetel. In een gezamenlijke verklaring stelden ze vorige week dat ze elkaars kandidatuur steunen.

China zal waarschijnlijk meer bezwaar hebben tegen een Japanse zetel dan tegen een Indiase, zegt Raja Mohan van de Jawaharlal Nehru Universiteit in New Delhi.
Pakistan heeft al kenbaar gemaakt tegen de Indiase kandidatuur te zijn. Italië is tegen de Duitse kandidatuur, terwijl verschillende Latijns-Amerikaanse landen een lobby-offensief hebben ingezet tegen een permanente Braziliaanse zetel in de Veiligheidsraad.

Groot-Brittannië, Frankrijk en Rusland, evenals de VS permanente leden van de Veiligheidsraad met vetorecht, steunen de kandidatuur van India. De Verenigde Staten hebben nog geen standpunt ingenomen. Gezien Washingtons band met Pakistan, bestaat de kans dat de VS het Pakistaanse standpunt overnemen, zoals in het verleden vaker gebeurde in kwesties in Zuid-Azië. Aan de andere kant verbeterde de relatie tussen India en de VS, nadat de Amerikaanse president Bill Clinton in 2000 het land bezocht.

Vanouds was India een bondgenoot van de voormalige Sovjet-Unie. India kocht militair materieel van de Sovjets en kreeg politieke steun waar nodig. Deze maand kondigde president Bush aan het jarenlange embargo op gevoelige dual-use apparatuur op te heffen, apparatuur die zowel voor militaire als civiele doeleinden kan worden gebruikt. De apparatuur kan onder meer gebruikt worden in India’s nucleaire programma’s en in ruimtevaarttechniek.

China heeft nog een historische rekening openstaan ten opzichte van India. Toen China in 1955 werd uitgenodigd voor een zetel in de Veiligheidsraad, kreeg het land die alleen omdat India zich terugtrok ten gunste van China. Zeven jaar later brak een oorlog uit tussen beide landen en pas sinds kort zijn de relaties weer verbeterd. Zo erkende Peking dit jaar het Himalaya-koninkrijk Sikkim als onderdeel van India. New Delhi erkende op zijn beurt Tibet als integraal onderdeel van China, hoewel India nog steeds onderdak biedt aan de verdreven Tibetaanse leider, de Dalai Lama, en honderdduizenden van zijn volgelingen.

India’s kandidatuur blijft volgens professor Christopher Raj, Amerika-deskundige aan de Jawaharlal Nehru Universiteit, erg onzeker. Veel hangt af van hoe groot de uitbreiding van de Veiligheidsraad wordt. India ondervindt in Azië meer weerstand dan Brazilië in Latijns-Amerika. Als het erop aan komt, is India de zwakste van de vier. (JS/PD)

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.