Indiase moslims vermommen zich als hindoe voor een baan

Discriminatie heeft ertoe geleid dat moslims op de door hindoes gedomineerde arbeidsmarkt hun toevlucht nemen tot een valse identiteit. Vermomd als hindoe, is de kans op werk namelijk veel groter.

Ze doet haar armband waar in het Arabisch het woord ‘Allah’ op staat, af. In plaats daarvan doet Ayesha Begum een armband met rode en witte schelpen om. Vervolgens brengt ze sindoor, een rood poeder, aan op haar voorhoofd. Ze ziet er nu uit als andere hindoe-vrouwen in Oost-India.


Begum, een moslima, verandert haar uiterlijk elke ochtend voordat ze naar haar werk in Kolkata (Calcutta) gaat. Ze werkt als huishoudster in een particulier ziekenhuis. “In het ziekenhuis zie ik eruit als hindoe. Iedereen noemt me Lakshmi, een bekende hindoe-naam”, zegt Begum, die begin dertig is. “Omdat het mij niet lukte werk te krijgen, heb ik het advies van vrienden opgevolgd en me als hindoe voorgedaan. Zo heb ik deze baan gekregen.”

Begum is niet de enige die op deze manier probeert aan de bak te komen. Veel moslims in India klagen over discriminatie. Moslims die een baan hebben gekregen door zich voor te doen als hindoe, doen meestal erg geheimzinnig over hun werkplek.
Noorjahan Khatoon (42), werkt als kok in een hindoe-gezin in een chique wijk in Kolkata. Niemand weet dat ze daar werkt, zelfs haar eigen kinderen niet, zegt ze. “Ik vertel het aan niemand. Want als mijn werkgever erachter komt, word ik zeker ontslagen.”

Uitzendbureaus

Moslims die zich als hindoe voordoen, zijn het vaakst te vinden in banen voor ongeschoolden in het informele circuit. Meestal wordt daar niet gevraagd om identiteitspapieren. Sommige uitzendbureaus in het land helpen moslims aan werk door ze bij werkgevers voor te stellen als hindoe. Toen onlangs een huishoudster dood werd gevonden in het huis van een parlementslid van de Bahujan Samaj Partij (BSP) in New Delhi, bleek het om moslima uit West-Bengalen te gaan. Ze was echter gekleed als hindoe.

De manager van het uitzendbureau in New Delhi verklaarde tegenover de politie dat hij de vrouw had geïntroduceerd als hindoe, en dat hij dat met verschillende andere moslimkandidaten ook had gedaan om hen aan werk te helpen.

In 2005 riep de regering een commissie in het leven die moest onderzoeken of moslims worden benadeeld op sociaal en economisch gebied en in het onderwijs. De commissie kwam tot de conclusie dat de positie van de meeste moslims vergelijkbaar is met die van dalits of onaanraakbaren, de laagste kaste in India.

Ayesha Pervez, auteur van verschillende rapporten over moslims en de arbeidsmarkt, zegt dat zij ook gediscrimineerd worden buiten het informele circuit. “Deze discriminatie bestaat ook bij de overheid. In West-Bengalen maken moslims 27 procent van de bevolking uit. Maar slechts 4 procent van de vacatures bij de overheid wordt door moslims ingevuld”, zegt Pervez.

Hoewel vooroordelen over moslims al heel lang bestaan in India, is de situatie in verschillende staten in de afgelopen decennia verslechterd. Dit is het gevolg van toegenomen agressie van nationalistische hindoe-organisaties, zegt activist Ram Puniyani.

Vlak na een geweldsuitbarsting in de westelijke staat Gujarat, waarbij meer dan duizend mensen – voornamelijk moslims - omkwamen, riepen diverse hindoe-organisaties op moslims te boycotten in het dagelijks leven. “Bij moslims leidt dat tot een gevoel van onveiligheid, dat wordt versterkt door financiële problemen. En tot ghettovorming in steden zoals Mumbai en Ahmadabad.

Begum hoopt dat ze op een dag kan werken zonder zich te hoeven vermommen. “Soms voelt het moreel verkeerd om me voor te doen als hindoe, omdat ik mijn eigen geloof daarmee afval”, zegt ze.

 

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.