"Indiase politie ondergraaft democratie"

De Indiase politie krijgt er van langs in een nieuw mensenrechtenrapport van Human Rights Watch. De ordediensten zouden martelen, illegale arrestaties uitvoeren en zelfs terechtstellingen op hun geweten hebben.
Er is dringend nood aan een diepgaande hervorming van het “anachronistische” Indiase politieapparaat, zegt Human Rights Watch (HRW). In tegenstelling met de rest van India, dat razendsnel moderniseert, is de politie immers nauwelijks geëvolueerd van het repressieve apparaat onder het Britse koloniale regime, zegt HRW.
 
In het 118-pagina’s tellende rapport “Broken System: Dysfunction, Abuse and Impunity in the Indian Police” citeert Human Rights Watch uit interviews met meer dan tachtig politieagenten van verschillende rang, zestig personen die naar eigen zeggen slachtoffer zijn van misbruik en deskundigen.
 
Volgens de organisatie behoren bedreigingen en misbruiken tot de alledaagse tactieken van de politie. Het is niet zozeer de schuld van individuele agenten, maar eerder van het systeem. “De institutionele cultuur van de politie ontmoedigt agenten zelfs om zich anders te gedragen”, stelt het rapport. “Ze beschikken niet over de opleiding, middelen en omgeving om professionele politietactieken toe te passen.”

Oude wetten


“Wetten die nog uit het koloniale tijdperk stammen, laten politici toe om zich systematisch te mengen in operaties van de politie. Soms zorgen ze ervoor dat een onderzoek naar politieke connecties opgeschort wordt of dat politieke opponenten lastig gevallen worden”, stelt de organisatie.
 
Ook het feit dat agenten soms in erg moeilijke omstandigheden moeten werken, draagt bij aan misbruiken. Ze moeten 24 uur per dag beschikbaar zijn en beschikken vaak niet over voertuigen, telefoon of zelfs papier om klachten te noteren, zegt HRW.
 
Het Indiase ministerie van Binnenlandse Zaken wil nog geen kritiek geven vooraleer het rapport grondig te bestuderen. Al decennialang beloven opeenvolgende regeringen om de politie te moderniseren, maar daar zijn ze tot nog toe niet in geslaagd. “De overheid moet stoppen met praten over hervormingen, en het systeem aanpakken”, zegt Brad Adams, directeur van HRW in Azië.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.