Indiase regering denkt aan streefcijfers voor dalits in bedrijven

De linkse regering in India denkt eraan om privé-bedrijven streefcijfers op te leggen voor de aanwerving van dalits. Eén op vier Indiërs zou in aanmerking komen voor deze vorm van positieve actie. Maar de tegenstand is groot.


Minister voor Sociale Rechtvaardigheid Meira Kumar heeft goed nieuws voor de dalits, de laagste sociale kaste in India. De regering denkt aan een wetsontwerp om jobs in de privé voor te behouden, kondigde ze vorige week aan. Haar collega Ram Vilas Paswan, minister van Staal en Chemie, behoort tot een groep van ministers die het voorstel steunt. We vragen hier al jaren om.

De precieze details zijn nog niet bekend, maar aangenomen wordt dat de regering een streefcijfer van één personeelslid op vier zal voorstellen.

Paswan en Kumar behoren zelf tot de laagste kaste. De ministers vormen de uitzondering op de ongeschreven sociale regel waardoor veel dalits moeizaam maatschappelijk relevante jobs vinden. De werkloosheid onder de dalits, met 250 miljoen mensen goed voor ruwweg een vierde van de Indiase bevolking, is hallucinant. Een peiling in het begin van de jaren 90 toonde aan dat ze 4 procent uitmaken van het personeelsbestand in de industrie en dat ze 3 procent van de jobs in de bouw bezetten.

De dalitpartij Bahujan Samaj Party en de koepel van dalitverenigingen Udit Raj zullen alles uit de kast halen om het wetsontwerp gestemd te krijgen.

Geen enkele politieke partij voert openlijk oppositie tegen het voorstel, gezien de gecombineerde electorale kracht van de dalits. Dat maakt een tweederde meerderheid, en dus een eventuele grondwetswijziging mogelijk.

Toppolitici van de Congrespartij, de belangrijkste fractie in de federale UPA-coalitie, zijn voor streefcijfers. Digvijay Singh en S. M. Krishna, twee gewezen regionale premiers, noemen streefcijfers onvermijdelijk. Minister Kumar zegt dat haar voorstel op de steun kan rekenen van topmensen binnen de Indiase softwaregigant Infosys in de multinational Aditya Birla Group.

Maar de grote werkgeversfederaties - de gefedereerde kamers van koophandel en indistrie (FICCI en ASSOCHAM) en de Confederatie van Indiase Industrieën (CII) - lijken voorlopig niet gewonnen voor een verplichting om jobs voor dalits te reserveren. Anand Mahindra, de nummer één van CII, houdt de boot af: We moeten bekijken of dit realiseerbaar is. Een verplichting zonder rekening te houden met competenties kan een verstorend effect hebben op de privé-sector.

De Indiase bankwereld steigert. Achterhaald en botweg dom, zegt Surjit S Bhalla van het beleggingsfonds Oxus Investment. Streefcijfers hadden misschien relevantie in de jaren 50, maar India is wel veranderd sindsdien.

Bhalla verwijst naar de Amerikaanse jaren 50, die de inspiratiebron vormt voor de voorstanders van positieve actie. In de VS zijn werkgevers verplicht om zich te houden aan ‘rekrutering via non-discriminatie’. Een speciale commissie kan overheden en bedrijven die discrimineren effectief beboeten. Bovendien voorziet de Amerikaanse wetgever dat bedrijven die werken in opdracht van de overheid een bepaald percentage van hun personeelsbestand moeten voorbehouden aan indianen, zwarten, Aziaten of latino’s. Autoconstructeurs als General Motors en Ford passen het vrijwillig toe.

In India is positieve actie voorlopig beperkt tot de petroleumsector. De overheid kent concessies voor benzinestations toe aan dalits. (MM/ADR)



Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.