Indonesië beperkt de export van ertsen

Indonesië gaat de uitvoer van onverwerkte grondstoffen fors inperken. Het voorstel dateert al van 2009, maar werd zopas bekrachtigd door de Indonesische president Susilo Bambang Yudhoyono. De regering hoopt met deze maatregel vooral de binnenlandse industrie op te waarderen. Lokale kranten spreken nu al van ‘één van de belangrijkste economische beslissingen van de afgelopen tien jaar’.

  • CC Cifor Indonesisch president Susilo Bambang Yudhoyono CC Cifor

Indonesië, één van de ‘s werelds grootste grondstoffenproducenten, gaat de uitvoer van onverwerkte materie flink terugschroeven. “Nikkel, bauxiet (de grondstof van aluminium), chroom, goud, zilver en tin moeten vanaf heden eerst verwerkt worden alvorens ze geëxporteerd kunnen worden”, laat R. Sukhyar, algemeen directeur van het Indonesisch ministerie van Energie en Minerale Grondstoffen, weten.

De regering wil de eigen industrie opwaarderen door buitenlandse bedrijven te dwingen hun grondstoffen op Indonesisch grondgebied te verwerken. In het akkoord werd er wel een uitzondering gemaakt voor mijnbouwreuzen als Freeport-McMoRan en Newmont Mining, multinationals die eerder al beloofden smelterijen in het land te zullen bouwen.

Economisch risicovol

Toch is niet iedereen optimistisch over deze nieuwe maatregel. Er wordt zelfs gewaarschuwd voor een mogelijke economische kater. Door deze nieuwe regel dreigt het land immers een stevige brok jaarlijkse inkomsten mis te lopen. De Indonesische Kamer van Koophandel & Industrie vreest bovendien dat heel wat jobs hierdoor op de helling zullen komen te staan.

Jero Wacik, minister van Energie, heeft alvast laten weten ‘massaontslagen te willen vermijden’ en benadrukte daarbij dat ‘bedrijven die momenteel aan de slag zijn hun operaties gewoon kunnen verderzetten’.

Verwacht wordt dat vooral kleinere mijnbedrijven het slachtoffer zullen worden omdat zij zich geen grote investeringen kunnen veroorloven. Deze controversiële maatregel zou in de loop van het jaar, zeker met de verkiezingen in het vooruitzicht, wel eens kunnen evolueren tot een brandend politiek thema. De grote rijkdom en diversiteit aan natuurlijk grondstoffen is immers een van de cruciale troeven van het land.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.