Inheemse groepen protesteren tegen Ecuadoraanse regering

De Ecadoraanse president Rafael Correa heeft al sinds zijn aantreden begin 2007 wrijvingen met de inheemse bevolkingsgroepen, maar een nieuwe wet op de mijnbouw heeft de relatie verder verzuurd en protesten uitgelokt.
In een rapport aan het Congres had de president geen goed woord over voor de linkse vleugel en de inheemse leiders die zich kanten tegen de nieuwe mijnbouwwet. “Waar ligt het grootste gevaar voor de burgerrevolutie? In de infantiele linkerzijde en de infantiele inheemse beweging die opnieuw actief geworden zijn en samenkomen om een opstand tegen de mijnbouw te organiseren”, schreef de president.
Tijdens een toespraak voor honderden medestanders liet Correa deze week weten dat hij de protesten zal accepteren als ze vreedzaam verlopen, maar hij benadrukte dat er geen plaats was voor wegversperringen. Dinsdag had de inheemse beweging op verschillende plaatsen in het land dergelijke versperringen opgeworpen. Ze kreeg daarbij de steun van milieu- en jongerenorganisaties.
“Met deze wet in de hand zullen we geen misbruiken toelaten”, zei Correa. “Er is geen ruimte voor wegversperringen, aanvallen op private bezittingen of obstakels voor de mijnbouw, een activiteit die legaal is en gecontroleerd wordt door de overheid.”
De overheid ziet de mijnbouw in Ecuador als een essentieel element voor de ontwikkeling van het land, maar de inheemse beweging vindt dat de wet teveel op grootschalige mijnbouw gericht is die het milieu en de waterkwaliteit schaadt en de natuurlijke rijkdommen van het land plundert zonder enige winst voor de lokale bevolking.
Humberto Cholango, hoofd van Ecuarunari, een vereniging van Quechua-volkeren uit de hooglanden en het grootste lid van de machtige Vereniging van Inheemse Nationaliteiten van Ecuador (CONAIE), vindt het “betreurenswaardig” dat de regering weigert in dialoog te treden en dat de president “omringd is door rechtse figuren”. Hij doelt daarmee op ministers en staatssecretarissen die vroeger banden hadden met rechtse partijen.

Strijd tegen neoliberaal model


“De inheemse beweging strijdt al jaren tegen het neoliberale model”, zegt Cholango. “Ze kreeg te maken met repressie en verschillende leden zijn gedood onder het bewind van verschillende regeringen, maar ze heeft haar waardigheid kunnen behouden.”. Hij benadrukt dat de protesten van dinsdag niet georganiseerd zijn om de regering te destabiliseren, maar om “de koers bij te sturen.”
Volgens Cholango zorgde de verkiezing van Correa voor veel hoop bij de inheemse volkeren maar blijkt de president niet in staat om die inheemse bevolking te begrijpen. “We staan open voor dialoog. We accepteren echter geen regering die beweert op te komen voor de rechten van een gemarginaliseerde bevolking maar bij het maken van nieuwe wetten geen rekening houdt met die bevolking. Het is onzinnig dat wetten die zo belangrijk zijn, die over voedselveiligheid en mijnbouw gaan, zonder enig publiek debat gestemd worden.”

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.