Inheemse vrouwen vinden weg naar veilige abortus niet

In Mexico hebben de inheemse vrouwen nauwelijks toegang tot anticonceptiva maar ook niet tot een veilige abortus. Niet zelden gaan ze over tot clandestiene zwangerschapsonderbreking.

De 29-jarige Martina Sántiz, een inheemse vrouw uit Peña María, in de zuidelijke deelstaat Chiapas, heeft net een zesde kind ter wereld gebracht. De eerste vijf waren van haar ex-man, die nu in de gevangenis zit. Toen ze een nieuwe relatie begon, werd ze opnieuw zwanger – ongewenst.

“Ik nam geen pil, want in mijn gemeenschap nemen we de pil niet. Maar het is bovendien ongepast om de mannen te vragen een condoom te gebruiken. Ik wilde niet nog een kind, want anders kan ik niet meer werken, en het geld heb ik nodig om de huur te betalen.”

Clandestiene abortus

Ze besloot een clandestiene abortus te laten uitvoeren. Een kruidenverkoopster gaf haar speciale theeën en massages. Maar die hadden geen effect omdat ze al vier maanden zwanger was.

Na zeven maanden zwangerschap stopte ze met werken en zette ze vier van haar kinderen aan het werk.

Ze moest een lening aangaan om een vroedvrouw te betalen.

Recht op abortus

Plattelandsvrouwen, en vooral inheemse vrouwen, beschikken in Mexico over zeer weinig informatie over seksuele en reproductieve rechten, zegt Alejandro Rivera van het Colectivo Integral para la Familia. Ook hun toegang tot de gezondheidsdiensten is beperkt. “Als ze naar de gezondheidsdiensten gaan, worden ze gestigmatiseerd en gediscrimineerd omdat ze inheems, vrouw en jong zijn.”

De inheemse vrouwen in Chiapas weten vaak niet dat ze recht hebben op een legale abortus. Omdat er geen goede medische infrastructuur is in hun gemeenschap of omdat ze zich gediscrimineerd voelen door het gezondheidspersoneel, nemen ze vaak hun toevlucht tot traditionele geneeskunde en onderbreken ze hun zwangerschap op een onveilige manier.

Geen condoom

Volgens de Groep voor Informatie over Gekozen Reproductie bedraagt het aantal abortussen in het zuiden van het land 25 op duizend vrouwen. Chiapas is een mooi voorbeeld van de marginalisering van de inheemse vrouwen, zegt de groep.

In Chiapas woont 44 procent van de adolescenten op het platteland. Over het gebruik van anticonceptiva is er nauwelijks iets bekend. Nauwelijks 5 procent van de bevolking gebruikt er een condoom.

De meisjes en vrouwen krijgen er meer kinderen dan in andere streken van Mexico.

Het Centrum voor de Rechten van de Vrouw zegt dat 88 procent van de bevolking in Chiapas zwaar tot zeer zwaar gemarginaliseerd is. De inheemse en rurale vrouwen zijn daarvan het grootste slachtoffer, zegt het centrum. Velen zijn analfabeet, en ze hebben minder dan anderen toegang tot basisdiensten zoals gezondheidszorg en onderwijs.

Moedersterfte

Ondanks wetten die abortus verbieden of sterk beperken ligt het aantal abortussen in Latijns-Amerika hoger dan in andere regio’s in de wereld. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie worden er in de regio jaarlijks meer dan vier miljoen abortussen uitgevoerd, meestal clandestien.

Jaarlijks sterven daarbij zesduizend vrouwen. Onveilige abortussen zijn de op één na belangrijkste oorzaak van moedersterfte in de regio.

In Chiapas is de moedersterfte de laatste tien jaar niet echt gedaald, terwijl het aantal zwangerschappen bij adolescenten toeneemt.

 

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.