Investeren in een betere wereld op ontwikkelingsbeurs

De nieuwe South-South Human Development Stock Exchange (SS-HDSX) is een online beurs waar sociale ondernemers en sociale investeerders elkaar kunnen ontmoeten en ontwikkelingslanden informatie kunnen uitwisselen.
“Het is echte marktplaats waar een aanbod aan goede investeringen in ontwikkeling en sociaal geïnteresseerde investeerders samenkomen”, zegt Francisco Simplicio van de Special Unit for South-South Cooperation (SU/SSC), onderdeel van het Ontwikkelingsprogramma van de Verenigde Naties (UNDP).
Op de vijfde Dag voor Zuid-Zuid Samenwerking van de VN luidde SU/SSC directeur Yiping Zhou de bel en opende hij zo de beurs op het VN-hoofdkwartier. Op de website www.ss-hdsx.org zijn al twee projecten op zoek naar investeerders.
Het eerste project wil ervaring uit India gebruiken om vijftig vrouwen in Sri Lanka op te leiden in de voedingsindustrie om ze in staat te stellen hun eigen kleinschalige bedrijfjes op te zetten. Het tweede wil Kenianen opleiden in Brazilië. Ze moeten er leren van succesvolle projecten en op hun beurt Keniaanse jongeren helpen om eigen bedrijfjes op te zetten die gereedschap produceren.
Om de respectievelijk 32.000 en 45.000 dollar voor die projecten te voorzien, kunnen investeerders aandelen kopen van 25 dollar. De aandeelhouders worden op de hoogte gehouden over hoe het project loopt, waaraan hun geld besteed wordt en hoe groot hun impact is.

Het beste van het kapitalisme


De SS-HDSX is ontworpen om enkele van de obstakels te overwinnen die vaak de samenwerking tussen ontwikkelingslanden verhinderen. Er is geen gebrek aan netwerken om de “best practices” en innovaties te identificeren, maar het echte doorgeven van die kennis en technologie blijkt in de praktijk moeilijk door een gebrek aan mechanismen. Daarom keken de actoren in de ontwikkelingssector naar instrumenten uit de markteconomie.
“Met het beurssysteem maken we gebruik van een van de beste concepten uit het kapitalistische systeem, dat gekenmerkt wordt door een hoge graad van transparantie”, zegt Celso Greco, die vijf jaar geleden in Brazilië de eerste sociale beurs ter wereld oprichtte. “Maar we stoten tegelijk de slechtste eigenschap van het systeem af: mensen die veel geld willen verdienen in een erg korte tijdspanne.”
Eerdere voorbeelden in Brazilië, Zuid-Afrika, China en de VS hebben aangetoond dat de beurzen kapitaal toegankelijker maken voor arme gemeenschappen in het zuiden. De projecten krijgen meer zichtbaarheid en hun kosten voor relatiebeheer met investeerders worden kleiner.
Door een goede keuze van de ondersteunde projecten kunnen investeringen op de sociale beurs ook aantrekkelijker zijn dan traditionele donaties. Kleinere en niet-traditionele donoren kunnen makkelijker aandelen kopen in één van de projecten.
“De investeringen worden ook echt terugbetaald door een betere maatschappij”, zegt Greco. In Brazilië zijn in de voorbije vijf jaar 81 van de 104 voorgestelde projecten volledig gesteund door de sociale beurs, goed voor 7,5 miljoen dollar.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.