Inwoners van Mexico-Stad ruiken minder door vervuiling

De aanhoudende luchtvervuiling in Mexico-Stad is zo erg dat de inwoners er stilaan hun reukzin door verliezen. Dat blijkt uit onderzoek van de Nationale Autonome Universiteit van Mexico (UNAM).
Mexico-Stad is één van de meest vervuilde hoofdsteden ter wereld. De stad ligt voortdurend onder een stolp van bruine smog en driehonderd dagen per jaar voldoet de luchtkwaliteit niet aan de standaarden van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Volgens leerkrachten gebruiken kinderen er nauwelijks de kleur blauw om de lucht in hun tekeningen in te vullen.
Uit onderzoek blijkt nu dat die luchtvervuiling haar tol eist van het reukorgaan van de inwoners. De inwoners van Mexico-Stad scoorden veel slechter in het detecteren van bekende geuren als koffie of sinaasappelsap dan Mexicanen uit een naburig dorpje op het platteland. Ook een degoutante geur van rottend voedsel stoorde de stadsbewoners veel minder.
Volgens de onderzoekers komt dat omdat de cellen die geur opvangen erg kwetsbaar zijn en voortdurend met de vervuiling geconfronteerd worden. De kans is groot dat ook de smaakzin van de inwoners aangetast is, omdat die nauw verbonden is met de reukzin.
De constante vervuiling in de stad heeft nog meer negatieve gevolgen voor de inwoners. Gezondheidsexperts waarschuwen voor longaandoeningen, hartproblemen en kanker. Eerder onderzoek in Mexico-Stad wees uit dat de vervuiling een effect had op de huidkwaliteit en dat kinderen in de stad relatief kleine longen hebben.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.