Iraanse oppositie beducht voor fraude

De twee hervormingsgezinde uitdagers van de Iraanse president Mahmoud Ahmadinejad vrezen dat het Iraanse staatsapparaat voorbereidingen treft om te sjoemelen met de resultaten van de verkiezingen van vrijdag.
Zondag sloeg een groep ambtenaren uit het Iraanse ministerie van Binnenlandse Zaken samen met mensen uit de campagneteams van de presidentskandidaten Mir Hossein Mousavi en Mehdi Karroubi alarm. In een brief aan ayatollah Ahmad Jannati, de voorzitter van de machtige Raad der Wachters, stelden ze dat er 59,6 miljoen stembiljetten zijn gedrukt voor de eerste kiesronde op vrijdag 12 juni, terwijl het ministerie van Binnenlandse Zaken officieel zegt dat het er maar 56 miljoen zijn.
Volgens Ali Akbar Mohtashami Pour en Morteza Alviri, die binnen de teams van Mousavi en Karroubi verantwoordelijk zijn voor het toezicht op de verkiezingen, zijn er ook ruim twee keer meer verkiezingsstempels in omloop dan er kiesbureaus zijn. “De stempels zijn rondgestuurd zonder geschreven procedures, en dat is het gevaarlijkste en meest zorgwekkende aspect”, schrijven ze in de brief.

Onrustwekkende tekens


De klokkenluiders vrezen dat de fraude op die manier buiten de stem- en telbureaus kan gebeuren. Er zouden bijkomende stembussen voor klaargemaakt worden. Een ander onrustwekkend teken in de ogen van de briefschrijvers is dat in sommige kazernes de geboortebewijzen van soldaten verzameld zijn.
Volgens Saeed Razavi Faghih, een woordvoerder van de campagne van Karroubi, is ook de inschakeling van eenheden van de Revolutionaire Wacht naast de politie om de veiligheid van de stembusgang te verzekeren, een veeg teken. De    Revolutionaire Wacht is Ahmadinejad gunstig gezind.
Ook een contract tussen het ministerie van Informatie en het ministerie van Telecommunicatie om vrijdag vier miljoen vertrouwelijke sms-berichten te versturen, roept wantrouwen op. “Welke geheime orders moeten er op verkiezingsdag worden gegeven, en aan wie?”, vragen de briefschrijvers zich af. “Waarom wordt er geen uitleg gegeven bij het contract?”
Evenveel geheimzinnigheid hing er rond een recente vergadering op het ministerie van Binnenlandse Zaken waarbij alle provinciegouverneurs uit het hele land achter gesloten deuren werden ontvangen.

Mousavi steeds sterker in de peilingen


In de laatste opiniepeilingen komt de voormalige premier Mir Hossein Mousavi sterk opzetten. Volgens een peiling die in opdracht werd gegeven door de Iraanse regering kan Mousavi zelfs winnen als er zoals verwacht een tweede ronde komt op 19 juni. Mousavi heeft de steun van de populaire voorganger van Ahmadinejad, de voormalige president Mohammad Khatami.
Tegen Mousavi spreekt dat een Iraanse president die voor een tweede ambtstermijn gaat, sinds 1979 nog nooit verslagen is. Maar veel analisten verwachten dat er in elk geval een tweede ronde nodig zal zijn.
De Iraanse verkiezingen worden overal in de wereld met aandacht gevolgd. De uitslag kan een belangrijk effect hebben op de relaties van Iran met zijn buurlanden en met het Westen.

Opwinding en blijde verwachting


“De mensen in de straten van Teheran zijn blij en opgewonden over de kansen van de hervormingsgezinde kandidaten”, zegt Mahmoud Shamsolvaezin, een analist in de Iraanse hoofdstad. “Als er een ander resultaat wordt aangekondigd, wordt dat rampzalig. De foto’s in de handen van zijn jonge aanhangers zullen plaats ruimen voor stenen”.
Volgens Shamsolvaezin kan Ahmadinejad twee tot drie miljoen stemmen extra achter zijn naam krijgen door fraude. Maar hij gelooft dat dit niet voldoende zal zijn om de zege van de hervormingsgezinden te verhinderen.
Veel mensen in Iran zeggen dat de sfeer de laatste dagen voor de stembusgang vergelijkbaar is met 1997. Toen haalde de hervormingsgezinde kandidaat Mohammad Khatami het tegen zijn conservatieve tegenstander Nateghe Noori met 20 miljoen tegen 7 miljoen stemmen.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.