'Irak-oorlog kost minstens 3.000 miljard dollar'

Nobelprijswinnaar economie, ex-Wereldbanktopman en ex-economisch topadviseur in de regering Clinton, Joseph Stiglitz, schat de echte kostprijs van de oorlog in Irak op minstens 3.000 miljard dollar. Dat schrijft Stiglitz in zijn nieuwste boek ‘The Three Trillion Dollar War’ dat afgelopen vrijdag verscheen.
  •  The Three Trillion Dollar War
Stiglitz en co-auteur professor Linda Lilmes begonnen hun onderzoek naar de kosten van de oorlog toen het Amerikaanse Congressional Budget Office (CBO) in 2005 de totale kost op slechts 500 miljard dollar schatte.
Het cijfer was zo laag, dat Stiglitz en Lilmes zelf op onderzoek trokken, zegt Stiglitz in een interview met de Britse krant The Guardian. In januari 2006 schreven ze een eerste paper met hun berekeningen, waarin ze de kosten op 1.000 tot 2.000 miljard dollar schatten. Ze hielden daarbij ook rekening met de impact van de oorlog op de economie en de kosten voor de verzorging van gewonde en gehandicapte soldaten.

Verborgen cijfers


In hun boek schatten ze de kosten op minstens 3.000 miljard dollar, maar zal het bedrag wellicht tussen de 5.000 en 7.000 miljard dollar stranden. De auteurs brachten bij de berekening ook het verborgen cijfermateriaal in rekening, zoals:
  • toekomstige leningen voor oorlogsuitgaven,
  • het vervangen van militair materiaal dat beschadigd raakte,
  • medische kosten voor militairen die gewond raakten,
  • invaliditeitskosten van duizenden veteranen,
  • de kosten om het leger terug op haar oorspronkelijke sterkte te brengen,
  • de huidige en toekomstige kosten voor de missie in Irak.

De Dienst voor Begrotingscontrole van het parlement berekende in augustus 2007 dat de oorlog in Irak de Amerikaanse belastingsbetalers tussen één en anderhalf biljoen dollar zou kosten. Tot dan had de oorlog al 556 miljard dollar gekost. Ter vergelijking, de oorlog in Vietnam kostte, rekening gehouden met de inflatie, 652 miljard dollar.

MO* interviewde vorig jaar Joseph Stiglitz over zijn boek ‘Eerlijke globalisering

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.