Israël draait tegenstanders van de muur de duimschroeven aan

Israël heeft de voorbije maanden verscheidene Palestijnse tegenstanders van de muur op de Westelijke Jordaanoever achter de tralies gezet. De Palestijnen krijgen steeds minder ruimte om op een geweldloze manier voor hun belangen op te komen, zeggen critici.
Abdallah Abu Rahme, de internationaal bekende coördinator van het Volkscomité van Bilin, werd in december gearresteerd en moet zich verantwoorden voor stenen gooien, illegaal wapenbezit en opruiing. De laatste twee beschuldigingen zijn hilarisch voor wie de achtergrond kent. 

Vredesteken


Abu Rahme had een installatie in de vorm van een groot vredesteken gemaakt uit traangasgranaten en rubberen kogels die door Israëlische soldaten waren afgevuurd. De installatie vormde een aanklacht tegen de harde aanpak van ongewapende betogers bij acties tegen de muur die de inwoners van Bilin van een groot deel van hun akkers afsnijdt.
Bilin ligt op de Westelijke Jordaanoever, in de buurt van Ramallah. Het dorpje is een symbool van het verzet tegen de omstreden muur waarmee Israël Palestijnse terroristen probeert buiten te houden. Er wordt wekelijks geprotesteerd tegen de muur, vaak met steun vanuit het buitenland. Na een gerechtelijke klacht vanuit Bilin oordeelde het Israëlische Hooggerechtshof in 2007 dat het traject van de muur in de omgeving van Bilin moet worden gewijzigd. Maar voorlopig hebben de Israëlische autoriteiten daar geen gevolg aan gegeven.
Abu Rahme heeft onder meer de steun van de Zuid-Afrikaanse Nobelprijswinnaar Desmond Tutu, de voormalige Amerikaanse president Jimmy Carter en de voormalige Ierse president Mary Robinson. Hij had in december naar Duitsland moeten reizen om er een mensenrechtenprijs in ontvangst te nemen, maar daarvoor kreeg hij van de Israëlische overheid geen toestemming.

Niets ontwettigs


In een telefoongesprek met IPS kort voor zijn arrestatie, verklaarde Abu Rahme dat Israëlische soldaten geregeld binnenvielen in zijn huis. “Ik verwachtte dat niet, want ik ben altijd open geweest over mijn acties tegen de bezetting en heb nooit iets onwettelijks gedaan.”
De Israëlische autoriteiten ergerden zich al lang aan de hardnekkige weerstand tegen de bouw van de muur in Bilin. Door de harde aanpak van de deelnemers aan de wekelijkse protestmarsen zijn al verscheiden Palestijnen om het leven gekomen en buitenlandse en Israëlische vredesactivisten zwaar gewond geraakt.
Het Israëlische leger heeft laten weten dat ze de wekelijkse protesten langs gerechtelijke weg zal proberen te doen ophouden. Abu Rahme wordt voor zijn aandeel in die protesten beschuldigd van opruiing.

Tientallen arrestaties


Abu Rahme is niet de eerste bekende Palestijnse tegenstander van de muur die geviseerd wordt. Muhammad Othman uit Jayyous, een dorp in het noorden van de Westelijke Jordaanoever werd in september vorig jaar aangehouden en pas vorige week weer vrijgelaten. Ook Othman is betrokken bij de strijd tegen de muur. Net als  Bilin heeft Jayyous akkers verloren door het bouwwerk. Een Israëlische rechtbank heeft beslist dat de muur ook in Jayyous een ander traject moet volgen.
Vorig jaar reisde Othman naar Noorwegen waar hij kon praten met hoge functionarissen. Het Noorse Pensioenfonds verkocht daarop zijn belangen in Elbit, een leverancier van het Israëlische leger die ook beveiligingssystemen verkoopt voor de muur en voor nederzettingen.
Othman werd naar verluid mishandeld tijdens zijn gevangenschap, maar de overheid kon hem niets te laste leggen. Daardoor bleef hij al die tijd administratief aangehouden.
Jamal Juma uit Jeruzalem, de coördinator van de “Stop de Muur”-campagne, werd  op 16 december gearresteerd en vorige week weer vrijgelaten. Vorig jaar en de voorbije weken werden volgens Stop de Muur meer dan honderd tegenstanders van de muur aangehouden en voor korte of langere tijd vastgehouden. Naast Abu Rahme zitten ook verscheidene andere van die actievoerders nog altijd vast.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.