Israël weerlegt Goldstone-rapport

Israël publiceerde maandag 1 februari een rapport met zijn versie van de feiten van de oorlog in Gaza. Het is een reactie op de aantijgingen van oorlogsmisdaden door het Goldstone-rapport. Vorige week had Hamas al een rapport vrijgegeven waarin ze elke verantwoordelijkheid voor doelbewuste aanvallen op burgers ontkende.
In het rapport stelt de Israëlische overheid dat ze adequaat onderzoek heeft verricht naar de beschuldigingen van Israëlische oorlogsmisdaden in de Gaza-oorlog in 2008-2009. Die beschuldigingen staan onder meer genoteerd in het VN-Goldstone-rapport, genoemd naar de Zuid-Afrikaanse jurist Richard Goldstone. Het Israëlische antwoord op het kritische Goldstone-rapport dat Israël beschuldigt van schendingen van de Vierde Conventie van Genève, is gebaseerd op 150 onafhankelijke onderzoeken onder verschillende Israëlische militaire rechtbanken.
Van de 150 onderzoeken zijn er 36 doorverwezen naar de strafrechtbank en heeft er één tot een veroordeling geleid. Een Israëlische soldaat zou een bankkaart van een Palestijn gestolen hebben en daarmee honderden dollars hebben afgehaald.
Niet alle onderzoeken van het rapport zijn afgerond, maar het merendeel werd al geklasseerd als niet ontvankelijk met het begrip op oorlogsmisdaden.

Sancties?


 In het rapport staat ook te lezen dat er twee hooggeplaatste officieren “gedisciplineerd” werden omwille van het onwettig gebruik van witte fosfor. Het Israëlische leger (IOF) ontkende vandaag echter met klem dat er sancties genomen zijn. Daarnaast stelt het rapport niet dat het onwettig is om witte fosfor te gebruiken, maar dat het enkel in dat ene geval niet kon.
 Alhoewel Israël beweert dat het rapport niet bedoeld is als antwoord op het Goldstone-rapport of als catalogus van de fouten ervan, wordt veel aandacht gegeven aan het weerleggen van vier aantijgingen uit het rapport. Zo wijst Israël alle beschuldigingen af omtrent het bombarderen van een waterzuiveringsstation. Volgens de militaire rechtbank is het zelfs niet ondenkbaar dat Hamas dat zelf gedaan heeft als verdedigingstactiek. Door het overstromen van naburige landbouwgebieden zou het Israelische leger minder makkelijk kunnen manoeuvreren, is de uitleg.
Die ontkenning werd inmiddels weerlegd door de krant The Guardian, waarvan journalisten zelf naar de plaats van het waterzuiveringsstation waren gegaan. Het mediateam had duidelijk sporen gezien van een vliegtuigbom. En ook de VN-ontmijningsdienst die ter plekke was geweest, bevestigt dat het vorig jaar in januari een Israëlische bom onschadelijk had gemaakt. 

 ‘Kleine stap voorwaarts’



Met het rapport wil het IOF aantonen dat het zichzelf kan reguleren en dat er geen burgerlijke rechtspraak aan te pas moet komen. ‘We hebben het rapport van onze onderzoeken en operaties tijdens operatie Gegoten Lood aan de VN overhandigd. Dit rapport benadrukt dat het IOF geen leger is zoals de andere, zowel vanuit moreel als vanuit een professioneel standpunt’, vertelde defensieminister Ehud Barak tijdens de overhandiging van het rapport.
Gideon Levy, een politieke analist van de Israëlische krant Haaretz, vertelde Al Jazeera dat het de eerste keer is dat Israël toegeeft dat het iets fout gedaan heeft. Volgens hem is dat op zich al een stap in de goede richting. ‘Zonder internationale druk zou het IOF de onderzoeken niet hebben uitgevoerd, maar ik vermoed dat de wereld niet tevreden zal zijn met deze zeer kleine stap.’

Commissie


 Naast de versie van de feiten van de strijdende partijen wilde het Goldstone-rapport ook een oprichting van een speciale onafhankelijke onderzoekscommissie. ‘De beslissing om een onderzoekscommissie op te richten ligt echter in handen van de Israëlische premier, Benjamin Netanyahu’, vertelde de woordvoerder van Buitenlandse Zaken Yigal Palmor.
De mogelijke oprichting van zo’n onderzoekscommissie stuit op veel verzet in de Israëlische regering. Onder meer defensieminister Ehud Barak en de stafchef van het leger, Luitenant-Generaal Gabi Ashkenazi, verzetten zich. Na maanden van oppositie zou Barak eventueel bereid zijn om in te stemmen met de oprichting van een commissie, met als voorwaarde dat een commissie niet de autoriteit zou hebben om officieren en soldaten te verhoren.

 Palestijnen


Ondertussen liet de Palestijnse ambassadeur bij de VN, Riyad Mansour, weten dat de Palestijnse Autoriteit (PA) al een commissie al heeft opgericht om de beschuldigingen van oorlogsmisdaden te onderzoeken.  Waarop Hamas prompt liet weten dat de PA niet het gezag heeft om een onderzoek te doen in de Gaza-strook.
Eerder had Hamas al een rapport opgesteld waarin het de aantijgingen aan het adres van Hamas, van het Goldstone-rapport ontkent. De beweging weigerde evenwel om het formeel af te geven aan de VN. Volgens Hamas is er geen sprake van oorlogsmisdaden omdat hun raketten niet bedoeld waren om burgers te treffen.
In de schaduw van het rapport maakte Israël bekend dat het een vergoeding zal betalen aan de VN voor de geleden schade tijdens de oorlog in Gaza. Het zou gaan om 10,5 miljoen dollar.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.