Jaaroverzicht augustus 2008: Oorlog in Georgië

In Zuid-Ossetië gaan Rusland en Georgië met elkaar in de clinch. In de Indiase provincie Kasjmir komen duizenden betogers op straat tegen India. De Pakistaanse president Musharraf stapt op.
  • Lien De Coster De Tibetaanse gemeenschap en de Vrienden van Tibet tijdens een betoging tegen de mensenrechtenschendingen in China Lien De Coster

Nieuwsterugblik


8 augustus: Oorlog in Zuid-Ossetië


Ondanks westerse waarschuwingen aan het Georgische adres om zich te onthouden van agressieve retoriek en militaire actie, maakten de haviken binnen de Georgische regering de militaire optie voor de publieke opinie steeds meer aanvaardbaar, wat leidde tot een conflict tussen Rusland en Georgië om de separatistische regio’s Zuid-Ossetië en Abchazië.

8 augustus: Olympische Spelen van start


Sinds de hardhandige onderdrukking van de opstand in Tibet in maart beheerste de mensenrechtensituatie in China de internationale berichtgeving over de aanloop naar het grootste sportfeest op deze planeet.

14 augustus: Kasjmir onder hoogspanning


De protesten in de Indiase provincie Kasjmir houden aan. Duizenden betogers zijn op straat gekomen tegen India. Zo negeerden ze het uitgangsverbod dat van kracht was. De politie en het leger schoten meermaals met scherp op de anti-India betogers. De balans staat op 21 doden en meer dan 600 gewonden.

18 augustus: Musharraf stapt op


De Pakistaanse president Pervez Musharraf heeft aangekondigd dat hij ontslag zal nemen, hij zegt de eer aan zichzelf te willen houden.

28 augustus: Meer armoede


Na een grootschalig onderzoek naar de levensduurte in ontwikkelingslanden herziet de Wereldbank haar armoedecijfer naar boven. Een kwart van de bevolking in ontwikkelingslanden, 1,4 miljard mensen, leven onder de nieuwe armoedegrens van 1,25 dollar per dag.

Cultuur: Rappers monddood in Senegal?


In 2000 hebben rapartiesten als Didier Awadi hun achterban naar de stemhokjes gejaagd, om voor presidentskandidaat Abdoulaye Wade te stemmen en zo een einde te maken aan decennia van socialistisch bewind. Vandaag zit de doorsnee Senegalees op zijn tandvlees. Rijst of gas kopen is sinds de gestegen voedselprijzen een hachelijke zaak geworden. Je zou van Awadi verwachten dat hij even hard roept, nu het slecht gaat. Quod non.

Wereldblog: Busje komt zo


Eerder uit nieuwsgierigheid dan noodzaak wachten we op een trolleybus in Bishkek, de hoofdstad van Kyrgyzstan. We willen braaf vooraan instappen en meteen betalen maar niets is onbeleefder in de trolleybussen van Bishkek. Kom binnen langs de achterdeur, zet je en betaal maar wanneer je vooraan uitstapt. Voor 5 som (10 eurocent) ligt de hoofdstad aan je voeten. Een iets sneller maar duurder transport zijn de Ford Transit busjes, schrijft Nick Meynen in een van de mondiale busverhalen.

Uitsmijter: Pekingeend krijgt goud


Haalt de Pekingeend het in de spannende wedstrijd om de lekkerste hap van de Spelen? In het Olympisch dorp moeten per dag in elk geval 600 eenden worden aangevoerd om de vraag bij te benen. Ook andere producten uit de rijke culinaire traditie van het gastland kunnen op veel aandacht rekenen.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.