Jonge Keniaanse arts verdient nog geen 100 euro per maand

Ik ben noodgedwongen een privé-praktijk gestart omdat het loon van de universiteit niet volstaat om van te leven, zegt de voorzitter van de Keniaanse artsenvereniging. Het lage loon voor artsen in openbare dienst in Kenia veroorzaakt vooral op het platteland een schrijnend tekort, én een braindrain naar het buitenland. Op Wereldgezondheidsdag (7 april) staat dit thema in de kijker.

Het loon voor artsen en andere werknemers in de openbare gezondheidszorg is zo laag dat velen er niet voltijds voor kunnen werken. Ik ben een van die gevallen, zegt, dr. Stephen Ochiel, de voorzitter van de Keniaanse artsenvereniging. De Keniaanse overheid geeft toe dat een beginnende arts zo weinig als 100 euro per maand kan verdienen. In privé-ziekenhuizen verdien je tien keer meer, zegt Ochiel.

Op het platteland is het nog erger, zegt Ochiel. Daar kunnen artsen er geen privé-praktijk bijnemen. De meeste mensen zijn er arm en kunnen zich de verzorging in privé-instellingen niet veroorloven. Het gevolg is een extra tekort aan gezondheidswerkers in afgelegen gebieden. Dat werd vorig jaar nog eens geïllustreerd bij etnisch geweld in Turbi, een afgelegen streek in het noorden van Kenia. Zestig mensen kwamen om en honderden anderen raakten ernstig gewond en werden overgebracht naar het districtsziekenhuis. Daar stond volgens getuigen één enkele arts klaar om hen te verzorgen.

De lage salarissen doen Keniaanse artsen uitkijken naar groenere weiden. Ze trekken vooral naar de Verenigde Staten, Canada, Groot-Brittannië, Australië en landen in zuidelijk Afrika, waar de voorwaarden beter zijn. Officiële cijfers over het aantal gezondheidswerkers dat Kenia verliet, zijn er niet. Maar autoriteiten geloven dat het om aanzienlijke aantallen gaat. Het verloop is hoog, knikt Ahmed Ogwell, op het ministerie van Gezondheid voorzitter van het organiserend comité van de Wereldgezondheidsdag. We kunnen alleen niet zeggen of mensen wegvallen door overlijden, pensionering of ontslag.

Door een aanwervingstop is het momenteel onmogelijk nieuwe mensen aan te nemen. Ik kan u zeggen dat er 6.000 verpleegsters op zoek zijn naar een baan. Maar we kunnen hen niet aannemen door budgetbeperkingen, zegt Ogwell. Assistent-minister van Gezondheid Enoch Kibunguchy bevestigt: We nemen geen nieuwe mensen aan omdat we hun lonen niet kunnen betalen.

President Mwai Kibaki kondigde deze week aan dat de overhead tegen eind juni van dit jaar 3.200 nieuwe gezondheidswerkers zou rekruteren om de huidige personeelstekorten in gezondheidscentra aan te vullen. In het totaal zijn 12.000 gezondheidswerkers vereist.

Volgens statistieken van het ministerie telt Kenia momenteel één arts en 49 verpleegsters per 100.000 inwoners. Dat is ver onder de het streefcijfer van de Wereldgezondheidsorganisatie van één gezondheidswerker per 5.000 inwoners.

Volgens de Keniaanse artsenvereniging zijn lage salarissen niet de enige oorzaak van het personeelsverloop. Niemand wil naar de afgelegen streken gaan omdat er daar niks is om je te motiveren, zegt voorzitter Ochiel. Bovendien wordt er van medisch personeel verwacht dat het de klok rond werkt, met een minimale uitrusting. Ochiel vindt dat er substantiële huisvestingtoelagen en ongemakvergoedingen moeten komen. Momenteel zijn die verwaarloosbaar.

Overheidsfunctionarissen zeggen dat ze met voorstellen rondlopen. We hebben gezegd dat de huisvestingtoelagen overal hetzelfde moeten zijn: zowel in Nairobi als daarbuiten. Dat zal een grote vooruitgang zijn voor iemand die naar een plek als Garissa (in het noorden van Kenia) gaat. Omdat huizen daar goedkoop zijn, zal hij een deel van het geld uitsparen, zegt Ogwell. We hebben ook voorgesteld dat personeel in de meest afgelegen gebieden een hogere ongemakvergoeding krijgt.

Sommigen werpen op dat ook fatsoenlijke werkomstandigheden en voldoende voorraden aan medicijnen cruciaal zijn om artsen gemotiveerd te houden. De overheid beweert dat de meer dan 2.000 openbare gezondheidscentra over het land over voldoende essentiële medicijnen beschikken. (ADR/MM)

Zie ook eerdere artikelen over dit thema

Mozambikaanse verplegers nemen werk artsen over
http://www.ipsnews.be/categorieen/internaf.asp?idnews=6940

Gezondheidszorg verkeert in wereldwijde crisis
http://www.ipsnews.be/categorieen/internaf.asp?idnews=6938


Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.