Kabeloorlog breekt los in Afrika

Verschillende bedrijven en regeringen in Afrika plannen de aanleg van onderzeese kabels om snellere en goedkopere internetverbindingen te kunnen aanbieden. In oostelijk Afrika gebeurt het merendeel van de internetconnecties nog via dure satellietverbindingen.
Enkele Afrikaanse landen langs de oostkust van het continent willen een kabel aanleggen waarmee ze in verbinding komen met landen in het zuiden van Afrika en andere continenten. Tot dusver hebben 40 bedrijven en organisaties interesse getoond om mee te investeren in het netwerk, dat de steun krijgt van het Nieuwe Partnerschap voor Ontwikkeling in Afrika (Nepad). Volgens de richtlijnen van Nepad moet de kabel publiek eigendom zijn, waardoor de communicatiekosten flink zouden zakken, schrijft de nieuwssite SciDiv.net.
Daarmee krijgt het private project Eassy het deksel op de neus. Eassy wilde volgens de Zuid-Afrikaanse breedbandsite MyADSL de landen in Oost-Afrika met een glasvezelnetwerk verbinden met de rest van de wereld en kreeg financiële steun van de Wereldbank en de Ontwikkelingsbank van Zuid-Afrika. De vertragingen die het project opgelopen hebben zorgden voor ongenoegen bij de landen die interesse hadden in het project. Zo liet een regeringsverantwoordelijke van Kenia in 2006 aan BBC News weten een eigen onderzees netwerk te willen aanleggen.
Privé-initiatief
Het commerciële Seacom plant dan weer een lijn die het continent moet verbinden met Europa en India. De investeringsfondsen Blackstone en Neotel financieren de aanleg, maar Zuid-Afrika heeft zich verzet tegen de initiatieven van zowel Seacom als Eassy. Het land vreest dat commerciële kabelnetwerken de kosten van breedbandinternet niet zullen doen dalen.
De Zuid-Afrikaanse regering plant nu zelf de aanleg van twee kabels (Broadband InfraCo) voor een bedrag van 521 miljoen euro, om het land te verbinden met Brazilië enGroot-Brittannië. Tegen 2009 zou de link met Brazilië  klaar kunnen zijn. Voorlopig verbindt er slechts 1 kabel Zuid-Afrika met de rest van de wereld, wat de internetverbindingen tien keer duurder maakt dan in Europa. Zuid-Afrika zoekt wel nog investeerders om de kostprijs te kunnen dragen.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.