Kan Argentijnse presidente macht mediareus breken?

Het aanslepende conflict tussen de Argentijnse presidente en enkele kranten kende een aantal nieuwe hoogtepunten deze maand. Het verhaal van de Kirchners contra Grupo Clárin, Argentiniës grootste mediaconglomeraat en La Nación, een conservatief dagblad.
Hoewel beide partijen aan het begin van Nestor Kirchners presidentschap nog relatief op dezelfde lijn zaten, werd de aanhoudende kritiek van de media op de accumulatie van de macht van de Kirchners, de stijgende inflatie en de toenemende corruptie hen niet in dank afgenomen. Het conflict escaleerde een eerste keer in 2008 toen de betrokken media weigerden het officiële discours rond het conflict met de boeren te volgen.
Nadat La Nación en Clarín vorige maand de uitspraken van senator Estenssoro overnamen die onder andere beweerde dat het presidentskoppel de democratie in Argentinië in gevaar bracht, steeg de spanning opnieuw.
Kirchner reageerde door een nieuwe mediawet aan te kondigen die het einde van het conglomeraat zou betekenen. In afwachting van de goedkeuring van deze wet, werd de licentie van Clárins internetprovider, Fibertel, niet vernieuwd.
Amper een paar dagen na deze financiële klap voor Clárin, verscheen er een officieel document dat beweerde de waarheid te hebben achterhaald achter de overname van een andere krant, Papel Prensa, tijdens de militaire dictatuur. Volgens het document hebben La Nación en Clárin samengewerkt met de militaire leiding om de familie van David Graiver, de voormalige eigenaar van de Prensa die zelf omkwam bij een mysterieus vliegtuigongeluk, gevangen te nemen en te folteren.
Het rapport benadrukt dat een officieel onderzoek niet ongepast zou zijn en eerder deze week werden onder andere Héctor Magnetto, algemeen directeur van de Grupo Clárin en Bartolomé Mitre, directeur van La Nación aangeklaagd voor misdaden tegen de mensheid en verhoord.
Beide mannen verwerpen deze beschuldigingen echter en kaderen ze in een officiële strategie om de kritische pers monddood te maken naar aanloop van de verkiezingen van volgend jaar. Daarnaast menen meerdere analisten dat de Kirchners bezig zijn een soort dynastie te creeëren en de macht meer en meer naar zich toetrekken.
Nadat Cristina de Kirchner er min of meer onverwacht in slaagde zich doorheen een aantal crises te werken in haar eerste jaren als presidente, zoals de grote staking van de boeren in 2008 en hevige protesten door de hoge inflatie, is de populariteit van de Kirchners recent opnieuw toegenomen. In die mate zelfs dat er verwacht wordt dat, als er vandaag verkiezingen zouden plaatsvinden, ze die gemakkelijk zouden winnen.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.