Kasjmir dreigt zeldzaam hert te verliezen

Experts waarschuwen dat verschillende wilde dieren met uitsterven bedreigd worden in Jammu en Kasjmir in Noord-India. Een van die soorten is de hangul, een ondersoort van het Europese edelhert.
In de jaren tachtig waren er naar schatting nog vierhonderd hanguls in het nationale park Dachigam, dat 141 vierkante kilometer groot is, zegt onderzoeker Khursheed Ahmad. Tegenwoordig zijn dat er nog maar 150 tot 170.
Ahmad zegt dat de habitat van de hangul uitgebreid moet worden om het overleven van de soort te verzekeren. Daarvoor moet vee uit die gebieden verdwijnen en ook stroperij moet bestreden worden.

Conflict


Samen met zijn collega’s is Ahmad een campagne begonnen voor bescherming van de biodiversiteit in Jammu en Kasjmir. De lokale overheid kreeg al diverse aanbevelingen over het natuurbeheer in de regio.
“We proberen ook fondsen te werven om de laatste technologie te importeren uit landen die met behulp van techniek goede resultaten hebben geboekt bij het beschermen van de biodiversiteit”, zegt hij. Hij wil nog niet ingaan op de details, zolang de voorstellen nog bij de overheid liggen.
Sinds 1996 staat de hangul op de lijst met bedreigde soorten van de Internationale Unie voor Natuurbescherming. Het hert is een van de drie bedreigde diersoorten in Jammu en Kasjmir. De andere soorten zijn de markhoor of schroefhoorngeit, een wilde geit die ook voorkomt in Pakistan, Afghanistan, Oezbekistan, Turkmenistan en Tadzjikistan, en de Tibetaanse antilope of ‘chiru’, die vooral te vinden is in de bergachtige gebieden van Mongolië en de Himalaya.
Ondanks de wetgeving tegen stropen, is stroperij de belangrijkste oorzaak van het verdwijnen van de hangul, zegt B. M. Arora, hoofd van de Association of Indian Zoo and Wildlife Veterinarians. Ook zou het gewapend conflict in Kasjmir een negatieve invloed hebben op de bedreigde soorten.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2797   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2797  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.