Keniaanse meren kreunen onder menselijke activiteit

Jaren geleden zaten de Keniaanse meren Kamnarok en Ol Bollosat nog vol leven en voedden ze de omringende ecosystemen. Vandaag zijn ze nog maar een schim van zichzelf. De oorzaak is sedimentatie, als gevolg van menselijke activiteit.

“Sedimentatie bedreigt niet enkel het meer Kamnarok, maar ook de mensen die eromheen leven”, verklaart Elijah Chemitei, een parkwachter in Baringo County. “Aan de basis liggen vooral menselijke activiteiten stroomopwaarts zoals de houtkap, de verbranding van houtskool, de landbouw en begrazing door vee.”

Als het regent, spoelen de bodemdeeltjes in het meer aan. Daardoor wordt het meer steeds ondieper en kleiner in omvang, van 10 vierkante kilometer tot 2 vierkante kilometer, aldus Chemitei.

Krokodillen

Kamnarok is het enige hoefijzermeer – een meer dat ontstaat wanneer een meander van een rivier wordt afgesneden – in het land. Vroeger had je hier de tweede grootste krokodillenpopulatie van Afrika. “Hier leefden meer dan dertigduizend krokodillen, nu zijn ze nog met vijfduizend. Vele zijn gestorven, andere verkiezen nu de Kerio-rivier als habitat. Er zijn nog amper wilde dieren in het Rimoi-reservaat vlak naast het meer, en het toerisme in het algemeen krijgt zware klappen”, zegt Chemitai.

Ooit was het meer een waterbron voor meer dan vijfhonderd olifanten en talrijke andere zoogdiersoorten uit het naburige Rimoi-reservaat. Andere dieren uit de omgeving van het meer zijn impala’s, bosbokken, wrattenzwijnen, luipaarden en buffels. Maar Chemitai ziet het aantal toeristen in Rimoi afnemen de laatste jaren omdat ook de wilde dieren verdwijnen. De dieren die gebleven zijn, hebben zich teruggetrokken nu vee het gebied inpalmt om te grazen.

Ook stroperij is een probleem hier. “Stropers dringen het reservaat binnen om te jagen. Vorig jaar zijn we veel dieren op die manier verloren. En we zijn benadeeld want we hebben niet voldoende parkwachters”, getuigt hij.

Hooglandmeer

Er is dringend actie nodig om het meer te redden, meent Albert Lagat als hoofd van de milieuorganisatie Esageri Sabatia. Concreet denkt hij aan de heraanplanting van bossen met inheemse boomsoorten, de sensibilisering van de lokale bevolking en het vrijmaken van het land rond het meer.

Hij voegt eraan toe dat het meer Ol Bollosat, het enige meer in de Centrale Provincie en een van de weinige hooglandmeren in de wereld, hetzelfde lot beschoren is. Hier leven nijlpaarden en tot tweehonderd vogelsoorten. Het water stort langs de Thompsons-watervallen 72 meter naar omlaag, en dat op een hoogte van 2360 meter. Het is een belangrijke toeristische trekpleister van Kenia.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.