Kerken luiden noodklokken tijdens G8-top in Gleneagles

Schotse kerken zullen op 7 juli tijdens de G8-top in Gleneagles de noodklokken luiden. Zij willen samen met milieugroeperingen de G8-leiders wakker schudden en oproepen om actie te ondernemen tegen de klimaatverandering. De humanitaire hulporganisatie Islamic Relief roept tijdens de G8-top op tot gebed in moskeeën.

De initiatiefnemer van de actie, Friends of The Earth International, koos als tijdstip voor het klokgelui 13.45. Voor dat tijdstip werd gekozen omdat de G8-landen, de zeven rijke industrielanden en Rusland, slechts 13 procent van de wereldbevolking vertegenwoordigen, maar zorgen voor meer dan 45 procent van de wereldwijde uitstoot van broeikasgassen. Die gassen zijn er medeoorzaak van dat de atmosfeer opwarmt. De opwarming heeft grote ecologische, politieke, economische en sociale gevolgen.

Of de G8-leiders (van Groot-Brittannië, Canada, Frankrijk, Duitsland, Italië, Japan, Rusland en de Verenigde Staten) de klokken zullen horen tijdens hun besprekingen, is de vraag. De Church of Scotland doet in ieder geval mee, wat betekent dat ook de kerkklokken in Auchterarder zullen luiden. Dat stadje ligt vlakbij het hotel in Gleneagles waar de top wordt gehouden tussen 6 en 8 juli.

De Church of Scotland besloot eerder deze maand om tijdens de G8-top in de kerk van Auchterarder diverse bijeenkomsten te organiseren over klimaatverandering en armoedebestrijding. Ook in de beroemde St. Paul’s Cathedral in Londen zullen op 7 juli de klokken luiden.

De G8-top wordt hermetisch afgegrendeld voor demonstranten. Fysiek aanwezig zijn om te demonstreren wordt onmogelijk gemaakt, zegt Duncan McLaren van Friends of the Earth Schotland. Op deze manier kunnen we toch van ons laten horen, op een krachtige manier. Friends of the Earth wil dat de G8-leiders afspraken maken over financiering van duurzame energie en hulp aan ontwikkelingslanden die al geconfronteerd worden met de verwoestende effecten van de klimaatverandering.

Friends of the Earth heeft een website geopend (www.climatealarm.org) waar deelnemers aan de actie zich kunnen aanmelden. De organisatie hoopt dat op 7 juli ook elders in de wereld alarm wordt geslagen door kerkklokken te luiden of sirenes af te laten gaan. Volgens McLaren heeft zijn organisatie al steunbetuigingen binnen uit de hele wereld. (JS)

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.