Kinderen slachtoffer van Indiase "dodenbronnen"

India is opnieuw geschokt door een kind dat is overleden nadat het in een illegaal geboorde bron was gevallen. De bronnen worden geboord door maffiose handelaren die willen profiteren van het schaarse water in het land.

Vorige week woensdag viel de vierjarige Mahi Upadhyay, net nadat ze haar verjaardag had gevierd, in een open bron in het district Gurgaon in de noordelijke staat Haryana. In de dagen die daarop volgden, probeerden meer dan honderd reddingswerkers van het leger en de brandweer haar uit de nauwe, 21 meter diepe schacht te halen. Pas zondag slaagden ze erin het levenloze lichaam naar boven te krijgen.

Volgens artsen is de kans groot dat Mahi al dagen dood was. Wellicht stierf ze al in het eerste half uur in de bron door zuurstofgebrek. Het eerste politieteam arriveerde 90 minuten nadat het ongeluk gemeld was en het eerste team goed uitgeruste reddingswerkers liet zeven uur op zich wachten. Vanaf dat moment werd er ook zuurstof in de bron gepompt.

Laks

“Als Indiër schaam ik mij diep”, zegt Radhika Ranga, een ICT’er die aan de buis gekluisterd zat om de live-verslaggeving over de reddingsoperatie te volgen. Net als veel andere Indiërs heeft Ranga, zegt ze, gebeden voor het leven van Mahi.

“Dit land wil een supermacht worden, maar het leven is hier zo weinig waard dat kinderen gewoon doodgaan als ze in een bron vallen. Dat laat ook zien hoe laks we als volk zijn als het om onze veiligheid gaat en dat het de overheid weinig kan schelen.”

Mahi is niet het eerste jonge slachtoffer dat in een open gelaten boorgat viel en omkwam. Soms lukt het om een kind te redden, zoals in 2006 gebeurde met de zesjarige Prince. Hij viel in een boorgat van 15 meter diep in Kurukshetra in Haryana en werd na twee dagen gered onder de ogen van televisiecamera’s.

Watermaffia

De federale Grondwaterautoriteit verbiedt het boren van bronnen zonder officiële toestemming, omdat het grondwaterpeil in Haryana sterk daalt.

Plaatselijke grondbezitters en de watermaffia – mensen die illegaal in water handelen – trekken zich daar echter niets van aan. Ze boren bronnen die vervolgens, als er geen grondwater blijkt te zitten of de bron is opgedroogd, verlaten worden zonder ze goed af te sluiten.

“Er zullen doden blijven vallen zolang er een zwarte markt in water is en er schaars water verspild wordt”, zegt hydroloog Sudipto Roy.

De staat Haryana, waar Mahi en enkele andere kinderen omkwamen nadat ze in open bronnen waren gevallen, is een van de staten waar volgens de Grondwaterautoriteit het grondwater “volledig is uitgeput.”

Water in districten zoals Gurgaon bevat onacceptabele gehaltes zout, fluoride, ijzer en nitraat, zeggen experts. Het opvangen van regenwater is niet genoeg om de tekorten aan te vullen.

Volgens de overheid hebben 27 teams inspecteurs in het afgelopen jaar 500 illegale boorgaten in Gurgaon gesloten. Maar de dood van Mahi laat zien dat dit onvoldoende is.

Enkele uren nadat het lichaam van Mahi uit de bron was gehaald, afgelopen zondag, viel een zeventienjarige jongen in een bron in Howrah in de oostelijke staat West-Bengalen. Een team slecht uitgeruste reddingswerkers haalde het lichaam van de jongen tien uur later uit de bron.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.