Klimaatverandering doet de polen verschuiven

Het snelle afsmelten van de ijskappen heeft de geografische Noordpool jaarlijks met enkele centimeters doen verschuiven sinds 2005. Dat blijkt uit onderzoek van satellietgegevens.

Wetenschappers weten al langer dat de positie van de geografische polen niet vast ligt. Met de seizoenen maakt de positie een min of meer cirkelvormige beweging. Maar sinds 2005 begon de pool opvallend snel richting Groenland te verschuiven.

Satelliet

Die beweging trok de aandacht van wetenschappers aan de University of Texas in Austin. Ze onderzochten de gegevens van de Grace-satelliet van de NASA, die veranderingen in het zwaartekrachtveld van de aarde detecteert. Hun conclusie: de smeltende ijskappen veranderen het evenwicht van de aarde. Het versnelde afsmelten sinds 2005 is zelfs voor 90 procent verantwoordelijk voor de snelle verschuiving van de polen. Het onderzoek werd gepubliceerd in Geophysical Research Letters.

Het verband is zo accuraat dat een verschuivende pool een goed controlemechanisme kan vormen voor de huidige schattingen omtrent het smelten van de ijskappen. Als er massa verloren gaat in een deel van het aardoppervlak, zoals het afsmelten van de ijskappen in Groenland, dan is dat zichtbaar door de positie van de polen.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.